Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Dodon reacționează la hotărîrea Curții Constituționale privind limba de stat

31 oct. 2017,, 12:31   Politică
6866 22

Igor Dodon consideră drept inadmisibile și nelegitime încercările de a legifera limba română ca limbă oficială a Republicii Moldova, notează Noi.md.

Comentînd decizia de astăzi a Curții Constituționale, demnitarul a ținut să amintească că și în Constituția țării, și în datele recensămîntului populației, și în sondajele de opinie, a fost și este indicată limba moldovenească drept limba istorică a poporului moldovenesc.

”Denumirea de limba moldovenească este încetățenită de secole pe teritoriul țării noastre, constituie un element fundamental al identității și al matricii culturale a moldovenilor. Majoritatea absolută a populației băștinașe consideră că vorbește în limba moldovenească, iar dacă cineva, de oriunde o fi, are dubii în această privință, putem organiza un referendum la care să întrebăm cetățenii ce denumire a limbii preferă: română sau moldovenească”, a reacționat șeful statului.

În opinia lui, unii politicieni de dreapta, precum și o parte dintre membrii Curții Constituționale se comportă ca ”mercenari cu soldă străină”, iar scopul lor este ”adaptarea legii supreme a statului la proiectul unionist, de lichidare a identității moldovenești”.

”În ultimii ani au fost comise acțiuni și au fost lansate declarații care dezvăluie în mod clar intenția de a transforma Constituția Republicii Moldova într-o simplă foaie consultativă, care poate fi interpretată sau neglijată după moftul politic sau ideologic al Curții Constituționale și al guvernării”, a adăugat Dodon.


Demnitarul a reiterat că acțiunile și declarațiile membrilor CC vor fi supuse unei analize juridice minuțioase odată cu schimbarea guvernării, și vor fi tratate în contextul abuzurilor comise.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?