X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

A fost inaugurată "cea mai scurtă linie feroviară Europa-Asia"

31 oct. 2017,, 09:11   Externe
2200 0

Azerbaidjanul, Georgia și Turcia au inaugurat luni o nouă linie feroviară care le unește și reduce durata transportului de mărfuri și de pasageri între China și Europa, ocolind Rusia, informează AFP.

Calea ferată — lungă de 826 km — începe în capitala azeră Baku, trece prin capitala georgiană Tbilisi și are celălalt capăt în orașul Kars din Turcia.

"Aceasta este cea mai scurtă linie și, totodată, cea mai fiabilă între Asia și Europa", a declarat în cursul ceremoniei de inaugurare la Aliat, în Azerbaidjan, președintele azer Ilham Aliev.

După plecarea din China, trenurile traversează Kazahstanul, în Asia Centrală, fiind apoi transportate cu feriboturile peste Marea Caspică spre Baku, și urmînd să-și continue drumul spre Europa Occidentală prin Georgia și Turcia, fără a mai trece prin Rusia.

"Inaugurarea acestei linii este o etapă majoră în interconexiunea transporturilor pe străvechiul Drum al Mătăsii", a comentat Uniunea Europeană într-un comunicat, referindu-se la vechea rețea de drumuri comerciale între Asia și Europa.


Această legătură feroviară, a cărei construire a costat peste un miliard de euro, are scopul să permită inițial transportarea anuală a circa cinci milioane de tone de mărfuri, urmînd să atingă ulterior capacitatea de 17 milioane de tone și pînă la un milion de pasageri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?