X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Procedurile de judecată în Moldova vor fi simplificate

30 oct. 2017,, 15:50   Societate
2464 0

Ministerul Justiției a înaintat Guvernului spre aprobare proiectul Legii pentru modificarea Codului de Procedură Civilă, notează Noi.md.

Documentul conține prevederi noi pentru simplificarea procedurilor, reducerea duratei proceselor de judecată și îmbunătățirea căilor de atac. Potrivit ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, autoritățile își propun prin acest proiect să îmbunătățească calitatea actului de justiției. „Aceste schimbări vor avea un impact direct pentru acces mai ușor la justiție al cetățenilor” a afirmat Cebotari.

Sînt propuse modificări pentru depășirea dificultăților ce apar la examinarea cauzelor civile. Ariile de intervenție vizează: îmbunătățirea pregătirii pricinii pentru dezbateri; introducerea procedurilor simplificate și urgente pentru cauze civile cu valoare redusă; includerea unor prevederi anti-abuz (reguli stricte pentru depunerea probelor și a obiecțiilor sau referinței).

Modificările sînt propuse inclusiv pentru a asigura corespunderea legislației naționale cerințelor Convenției Europene și jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), argumentează autoritățile. Potrivit ministrului Cebotari, vor fi eliminate deficiențele ce au condus la adoptarea hotărîrilor CEDO prin care s-a constatat violarea de către Republica Moldova a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Una dintre cele mai importante novații reprezintă posibilitatea examinării și soluționării în procedură scrisă a unor categorii de cauze civile, dacă valoarea acestora este mai mică de 50 mii lei fără dobînzi, penalități și cheltuieli. Aceasta este justificată de numărul extrem de mare al cauzelor civile din instanțe ce le împovărează și totodată, afectează calitatea și durata examinării cauzei.


De asemenea, se propune modernizarea regulilor de citare legală și de comunicare a actelor de procedură, inclusiv a modalităților clasice utilizate actualmente. Introducerea posibilității citării electronice (prin e-mail), folosită deja în unele sisteme de drept, este una dintre soluțiile ce vor permite inclusiv economisirea banilor, timpului și resurselor umane implicate.

O altă noutate a proiectului este introducerea posibilității pentru depunerea cererilor de chemare în judecată, celor de apel, de recurs, de revizuire, de eliberare a ordonanțelor judecătorești și oricare altor cereri sau acte procedurale, prin intermediul Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor cu semnătura electronică avansată calificată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?