Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

În Găgăuzia proiectele de infrastructură sînt implementate cu întîrziere

30 oct. 2017,, 13:30   Economie
6381 0

În Găgăuzia proiectele de infrastructură sînt implementate cu întîrziere, iar mijloacele pentru investiții capitale nu sînt pe deplin valorificate.

Potrivit comunicatului Serviciului de presă al başcanului, acest subiect a fost examinat în cadrul reuniunii conducerii autonomiei cu primarii localităţilor din Găgăuzia, fiind analizată situaţia valorificării mijloacelor folosite pentru investiţii capitale în localităţile autonomiei.

La şedinţă au participat şefii Consiliilor locale, conducătorii administraţiilor raionale şi ai unor Direcţii ale Comitetului Executiv.

Potrivit informaţiei expuse de başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, anul curent din bugetul central al autonomiei au fost alocate mijloace pentru realizarea investiţiilor capitale în valoare de 90 mil. de lei.

La data de astăzi din această sumă au fost valorificați doar 26 mil. de lei. Peste 60 de mil. de lei se află pe conturile Primăriilor. Aceeaşi situaţie este atestată şi la valorificarea mijloacelor fondului rutier – din 31 mil. de lei, în prezent au fost valorificate doar 7 mil. de lei. Cauzele implementării lente a proiectelor de infrastructură au fost clarificate în cadrul şedinţei.


Primarii localităţilor au prezentat informaţii despre mersul realizării proiectelor în derulare. În unele cazuri mijloacele financiare planificate pentru investiţii capitale nu vor fi valorificate din cauza volumului mare de muncă al organizaţiilor contractante. Potrivit însă datelor Primăriilor, majoritatea fondurilor primite pentru reparațiile rutiere și investițiile capitale vor fi utilizate pînă la finele anului.

Anul curent Comitetul Executiv şi Adunarea Populară a Găgăuziei au alocat contribuţii pentru realizarea proiectelor finanţate din contul programului SARD. În urma constatărilor făcute s-a dovedit că în unele localităţi la implementarea proiectelor s-a format deficit. În satul Tomai pentru finalizarea proiectului de pietruire a străzii centrale este necesară suma de aproximativ 1 mil. de lei. Iar în satul Baurci, unde este reparat capital drumul, s-a format deficitul de 2 mil. de lei.

În legătură cu aceasta, în cadrul reuniunii au fost examinate posibbilităţile redistribuirii mijloacelor pentru investiţii capitale pentru lucrările deja iniţiate în localităţi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?