Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

„Moldova se va transforma într-un deșert” – avertismentul socialiștilor

27 oct. 2017,, 11:20   Politică
6291 1

Ucraina nu a renunțat la planurile sale de a construi şase hidrocentrale pe rîul Nistru, chiar dacă guvernarea de la Chișinău s-a opus acestei inițiative, notează NOI.md.

Declarații în acest sens au fost făcute de deputații socialiștii, care au cerut astăzi audierea membrilor Guvernului și adoptarea unor măsuri prompte în această problemă. Potrivit socialistului Vlad Batrîncea, Ucraina nu a luat în calcul argumentele expuse de partea moldovenească, iar în scurt timp va fi semnat un acord privind începerea lucrărilor de construcție a hidrocentralelor.

Parlamentarii și-au exprimat îngrijorarea că Republica Moldova va rămîne fără apă potabilă în urma acestei construcții pe Nistru.

„Ucraina începe construcția hidrocentralelor și Moldova se va transforma într-un deșert. Groisman i-a refuzat premierului Filip și ucrainenii vor construi aceste hidrocentrale. Culmea e că Moldova, la nivelul reprezentanților Guvernului, va semna un acord cu partea ucraineană prin care își va exprima acceptul privind derularea acestui proiect. A fost o înțelegere o cu unele scheme de afaceri, și nicidecum nu are un caracter legal”, a relatat Batrîncea.

Deputații liberali și cei liberal-democrați au căzut de acord că este necesară intervenția promptă a autorităților. „Problema există, trebuie să recunoaștem, și susținem propunerea de organizare a audierilor, Parlamentul trebuie să fie informat despre tot ceea ce face executivul”, a punctat liderul PL, Mihai Ghimpu.


„Răutul s-a transformat într-un rîu mic și poate să dispară mîine-pomîine. Peste 10-20 de ani și soarta Nistrului ar putea fi aceeași”, a spus deputatul PLDM Iurie Țap.

Cu toate acestea, democrații le-au cerut colegilor din alte fracțiuni să nu politizeze subiectul. Propunerea socialiștilor de a aborda problema la nivel parlamentar a fost susținută doar de 32 de deputați, număr insuficient pentru a fi inclusă pe ordinea de zi.

Ucraina a anunțat la începutul acestui an despre faptul că intenționează să construiască şase centrale hidroelectrice noi, amplasate mai sus de hidrocentrala de la Novodnestrovsk. Autoritățile au fost sesizate de mai multe organizaţii neguvernamentale şi de comunitatea ştiinţifică privind impactul negativ al Complexului Hidroenergetic Novodnestrovsk. Acesta prezintă un pericol pentru biodiversitatea şi resursele acvatice ale rîului Nistru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?