X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Frig afară, frig și în casă! Blocuri și chiar şcoli rămîn neconectate la căldură

26 oct. 2017,, 17:09   Capitala
3092 0

Cîteva zeci de şcoli din Capitală încă nu au căldură, iar elevii sînt nevoiţi să îndure frigul în sălile de clasă.

Copiii din liceul "Lucian Blaga" din Chişinău stau îmbrăcaţi la lecţii şi spun că le este foarte greu să se concentreze. Administraţia instituţiei susţine că abia ieri a primit indicaţii că pot fi conectaţi la energia termică. Totuşi, aceştia au decis să încălzească liceul după ce copiii vor reveni la ore din vacanţă.

Îmbrăcaţi în scurte, cu fularul la gît şi căciulile în cap. Aşa stau majoritatea elevilor în timpul lecţiilor. Temperatura de afară este aproape identică cu cea din încăpere:

"În clasele mari este foarte frig şi nu toţi elevii suportă frigul, în al doilea rînd nu ştiu cît o să rezistăm aşa. Şi în al treilea rînd mulţi copii s-au îmbolnăvit".

"Este frig, pînă ce nu a ajuns căldura o aşteptăm. Cu fulare, fetele cu mănuşi, băieţii cu scurtele, ne îmbrăcăm".

"Este frig. Stăm cum fularele. Unele fete sînt mai friguroase şi chiar şi cu scurte sînt îmbrăcate".

Părinţii şi profesorii susţin că în astfel de condiţii este imposibil de învăţat. În unele cabinete mai sînt incluse aparate de încălzit aerul:

"Este imposibil ca elevii să se concentreze în aşa frig. Într-al doilea rînd, noi suportăm cu greu această situaţie şi veşnic trebuie să facem exerciţii de încălzire pentru copii în timpul lecţiei".

"E rece, e foarte rece. Chiar acum mergem la medic din cauza că e răcită. Ne îmbrăcăm mai călduţ un pic, dar oricum răcesc".

Directorul interimar al liceului dă asigurări că după ce copiii vor reveni din vacanţă, toată instituţia va fi conectată la căldură.

"Suntem la etapa de iniţiere pentru a fi conectaţi la căldură. E frig, dar încercăm să ieşim din situaţii cu ceea ce avem. Copiii se îmbracă în timpul orelor, la fel şi profesorii", a menţionat Iulia Croitor, director interimar liceul "Lucian Blaga".

Şi majoritatea blocurilor de locuit nu sînt conectate la încălzire. Şi asta pentru că o parte dintre locatarii care au copii îşi doresc căldură, iar bătrînii spun că încă nu e atît de frig. Astfel de situaţii pot fi întîlnite în majoritatea sectoarelor.

Este şi cazul oamenilor ce trăiesc în blocul de pe strada Ion Neculce 1/2:

"Încă nu avem căldură. Este foarte frig. Noi cum putem aşa şi ne încălzim. Copiii mei s-au îmbolnăvit, băiatul stă acasă, nu vrea să se îmbrace că vrea să alerge prin casă şi sîntem nevoiţi să conectăm tot ce avem ca să fie cald".

"Încă e devreme căldura să fie că e prea scumpă. Primăria prea tare a ridicat preţurile".

"E scump şi răbdăm şi noi în frig. Sunt 15 grade afară mai răbdăm noi".

Administratoarea blocului susţine că nimeni dintre locatari nu au rugat-o să scrie cerere ca să fie conectată căldura.

"Încă nu i-am întrebat, dar pînă ce e cald nu mi-a spus nimeni nimic. - Sunt care vor de aceştia cu copii mici. - Dar cine nu vrea? - Aceştea care ca mine de o vîrstă nouă nu ne trebuie", a subliniat Maria Sîrbu, administratoarea blocului.

Directorul Întreprinderii "Termoelectrica " susţine că la fiecare bloc este un contor de care are grijă gestionarul, astfel locatarii trebuie să ceară de la el să fie scrisă cererea de conectare.

"Cînd este nevoie de agent termic, să meargă la gestionar şi să solicite conectarea. Gestionarul se adresează la Termoelectrica şi maxim în 3 ore au căldură. Din 12 în 12 ore noi reglăm temperatura în dependenţă de aerul din exterior, ca să nu fie exces de căldură", a explicat Veaceslav Ene, directorul întreprinderii "Termoelectrica".

Din cele 4.088 de obiecte, la încălzire termică au fost conectate 1.600, dintre care: 122 de grădiniţe, 67 de şcoli, 46 de instituţii medicale şi peste 1200 de blocuri locative.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?