Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Iată ce se întîmplă atunci cînd fulgerul atinge pămîntul! (FOTO)

30 oct. 2017,, 05:01   Societate
14713 0

De cele mai multe ori fulgerul lovește în clădirile, instalațiile înalte și în copaci, însă nisipul umed și stîncile nu sînt o excepție.

În acest articol vă prezentăm o colecție de fotografii care au surprins niște momente fantastice cu fulgere. De asemenea, sînt imagini care arată cît de „dăunător” poate fi fulgerul.

Imagini cu fulgere

Fulgurita sau fulgerul pietrificat sînt niște țevi în nisip formate din silice topite și suprafețe topite pe afișajele de roci, formate sub acțiunea unui fulger. Stînca din imagine, la fel, s-a format drept urmare a loviturii de fulger. Interiorul ei este foarte neted, iar exteriorul este foarte neobișnuit.


Diametrul fulguritei circulare nu are mai mult de cîțiva centimetri, iar lungimea poate fi de cîțiva metri. Au fost cazuri cînd acestea au avut lungimea de 5-6 metri.

Apariția țevilor de sticlă în nisip la descărcarea fulgerului ține de faptul că între firele de nisip există tot timpul aer și umezeală. Energia electrică a fulgerului în cîteva fracțiuni de secundă încălzește aerul și porii de apă la temperaturi foarte mari, formînd o creștere explozivă a presiunii aerului dintre firele de nisip și dilatarea lui.

Aerul care se dilată formează un cilindru în interiorul nisipului încins, iar apoi răcirea rapidă fixează fulguritele într-o țeavă de sticlă în nisip. De multe ori, atunci cînd fulguritele sînt dezgropate forma acestor seamănă cu rădăcina sau ramurile unui copac cu multe ramificații.

Fulguritele mai sînt numite și rocile tari de munte formate prin lovituri de fulger.

Iată cum arată o casă lovită de fulger.

Iată cum arată un automobil lovit de fulger.

Cele mai dragi ținte ale fulgerului sînt copacii.

Iată cum arată fulgerul în mare.

Cîteva imagini spectaculoase cu fulgere.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?