Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

„Urmașii lui Ștefan” au dat start Caravanei Etniilor din Moldova

24 oct. 2017,, 16:50   Societate
4070 1

Caravana Etniilor din Moldova, proiect lansat de Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan”, a început pe 23 octombrie 2017.

Astfel, invitatul primei întruniri a fost Elena Pahomova, jurnalistă și președintă a Comisiei pentru mass-media și comunicare din cadrul Consiliului Societății Civile de pe lîngă Președintele Republicii Moldova.

Astfel, Pahomova a apărut în fața unui grup de peste 20 de tineri în calitate de reprezentant al minorității etnice ruse din Moldova. Formatul întrunirii a avut un caracter informal, în care invitata a avut posibilitatea să expună istoria proprie de viață prin prisma apartenenței la o altă etnie și limbă. Protagonista întrunirii a menționat diferite probleme și avantaje ale acestui fapt, precum și le-a transmis tinerilor anumite mesaje.

În particular, Elena Pahomova a atras atenția tinerilor că cunoașterea multiplelor limbi este un avantaj, iar în țara noastră există forțe politice și civice care încearcă din răsputeri să demonstreze inversul, promovînd astfel ura față de anumite limbi sau grupuri etnice în societate, ceea ce nu este caracteristic unei societăți democratice și unui stat de drept.

În urma discuțiilor, tinerii au conștientizat că diversitatea etnică este un avantaj, iar minoritatea rusă și vorbitorii de limba rusă nu sînt grupuri identice de oameni. Elena Pahomova a menționat că persoanele din minoritățile naționale trebuie tolerate corespunzător atunci cînd acestea nu dau dovadă de cunoașterea limbii moldovenești și invers, asta deși în țară nu există condiții suficiente pentru studierea limbii de stat, iar din 1 septembrie 2017, studierea limbii ruse poartă un caracter opțional.


Menționăm că proiectul a fost creat în cadrul Trainingului Internațional „Intercultural Bridge Builders”, și are menirea de a construi poduri culturale între diferite grupuri etnice. Proiectul va întruni reprezentanți ai etniei rome, ucrainene, găgăuze și moldovenești și se va încheia la 20 noiembrie curent.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?