Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Găgăuzia își va extinde cooperarea cu regiunea Moscova

24 oct. 2017,, 10:50   Economie
2541 0

Găgăuzia intenționează să-și extindă cooperarea cu regiunea Moscova a Federaţiei Ruse prin deschiderea acolo a unei reprezentanţe şi să atragă în regiune noi investiţii din Rusia.

La aceasta urmează să contribuie planul de acţiuni semnat de părţi pentru cooperarea Găgăuziei cu regiunea Moscova pînă în anul 2019. În particular, planul de acţiuni pentru realizarea Acordului de cooperare pe anii 2017-2019 a fost semnat de başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, şi guvernatorul regiunii Moscova, Andrei Vorobiov, în Casa Guvernului regiunii Moscova, informează NOI.md.

Potrivit Serviciului de presă al başcanului, din componenţa delegaţiei găgăuze au mai făcut parte deputaţii în Adunarea Populară a autonomiei, Alexandr Suhodolski şi Nicolae Dragan. La întîlnirea oficială cu guvernatorul regiunii Moscova a fost prezent şi Ambasadorul Moldovei în Rusia, Andrei Neguţa.

În cadrul întîlnirii în componenţă restrînsă, Irina Vlah şi Andrei Vorobiov au analizat unele rezultate ale cooperării regiunilor, începînd cu anul 2015. Părţile au apreciat pozitiv nivelul conlucrării, precum şi au exprimat opinia reciprocă că Acordul trebuie completat cu proiecte cu caracter investiţional. În acest context, Andrei Vorobiov a dat indicaţii să se formeze o delegaţie a regiunii, care va fi trimisă să participe la ediţia a treia a Forumului Invest Găgăuzia de la Comrat.

Irina Vlah a expus în detalii posibilităţile investiţionale ale Găgăuziei, subliniind că, în autonomie, anul trecut a fost adoptată Legea investiţiilor, care acordă condiţii preferenţiale pentru iniţierea afacerilor. În afară de aceasta, anul curent, în Găgăuzia au fost deschise două platforme cu statut de subzone ale Zonei Economice Libere ZAL „Valcaneş”.


„Noi vedem dezvoltarea cooperării noastre nu numai în domeniile social şi cultural, dar şi în cel investiţional. Noi avem experienţă pozitivă de lucru cu alte regiuni ale Rusiei şi sîntem gata să primim în viitorul apropiat o delegaţie a oamenilor de afaceri din regiunea Moscova”, a menţionat Irina Vlah.

„Sîntem foarte bucuroşi că regiunea Moscova conlucrează cu Găgăuzia. Regiunile noastre au multe lucruri în comun. Şi scopul întîlnirii noastre de astăzi este semnarea planului de acţiuni pentru realizarea Acordului de cooperare pentru următorii doi ani”, a remarcat Andrei Vorobiov. Cele mai apropiate acţiuni privind cooperarea bilaterală au fost examinate în cadrul întîlnirii lărgite a conducerii Găgăuziei cu şefii ministerelor de resort ale Guvernului regiunii Moscova.

Părţile vor lucra în direcţia deschiderii reprezentanţei Găgăuziei în regiunea Moscova, precum şi intenţionează să atragă agenţi economici găgăuzi în sesiuni de comerţ şi achiziţie în regiunea capitalei. Părţile au examinat aparte şi chestiuni referitoare la munca cu diaspora găgăuză din regiunea Moscova. În anul 2018, la Moscova, cu suportul Guvernului regiunii, vor fi organizate din nou Zilele Culturii Găgăuze. Iar colectivele teatrelor găgăuze vor fi invitate în Rusia pentru a participa la festivaluri şi alte manifestări culturale.

Acordul dintre Găgăuzia şi regiunea Moscova a fost semnat în anul 2015. Populaţia regiunii Moscova constituie peste 7 milioane de persoane.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?