X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3990

CV va stabili constituţionalitatea referendumului anti Chirtoacă

24 oct. 2017,, 08:31   Societate
3125 1

Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei este îngrijorat de arestarea primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă, care este vicepreşedinte al Congresului.

Potrivit comunicatului Congresului, conducerea organizaţiei a apelat la Comisia de la Veneţia pentru a stabili constituţionalitatea referendumului privind demiterea lui Chirtoacă, programat pentru 19 noiembrie.

"Consiliul miniştrilor CE este îngrijorat de suspendarea activităţii lui Chirtoacă de către instanţa de judecată. Congresul va lua cunoştinţă de raportul preşedintelui acestuia din Suedia, Gunn Marit Helgesen, care a vizitat oraşul Chişinău în august 2017. În cadrul vizitei, ea s-a întîlnit cu primarul suspendat din funcţie, cu procurorul Centrului Naţional Anticorupţie, cu ministrul Justiţiei şi reprezentanţii Congresului Autorităţilor Locale. Doamna Helgesen a ajuns la concluzia că suspendarea din funcţie a lui Dorin Chirtoacă şi reţinerea lui încalcă drepturile fundamentale, deoarece totul a avut loc fără decizia instanţei", se menţionează în comunicat.

Congresul s-a angajat să monitorizeze situaţia primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă, "în legătură cu nerespectarea mai multor articole din Carta europeană a autonomiei locale, ratificată de Moldova în 1997".

"Congresul a organizat o misiune specială pentru a monitoriza situaţia lui Chirtoacă şi pentru a identifica legalitatea suspendării din funcţie de către instanţă a primarului de Chişinău şi înlocuirea îndeplinirea funcţiei lui, fără de alegeri, de către un funcţionar local. De asemenea, misiunea va verifica îndeplinirea obligaţiilor asumate de către Moldova în ceea ce priveşte democraţia locală", se menţionează în comunicatul Congresului.

Rezultatele vor fi luate în considerare în cadrul monitorizării democraţiei locale şi regionale în Moldova, planificată pentru 2018, unde vor fi examinate plîngerile Asociaţiei Autorităţilor Locale din Republica Moldova, transmise Congresului, din cauza presiunii asupra reprezentanţilor aleşi de popor în timpul proceselor de judecată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?