Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Comisia de la Veneția va fi sesizată privind referendumul anti-Chirtoacă

20 oct. 2017,, 15:11   Societate
2851 1

Partidului Liberal a emis un comunicat de presă în care anunță despre intenția Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei de a solicita avizul Comisiei de la Veneția cu referire la referendumul local de revocare a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, din 19 noiembrie.

Partidul Liberal face trimitere la o rezoluție recentă, în care Congresul își exprimă îngrijorarea în legătură cu nerespectarea mai multor articole din Carta europeană a autonomiei locale, transmite IPN.

Potrivit PL, Congresul remarcă faptul că ilegal primarul ales al capitalei a fost suspendat de către o autoritate judiciară și tot ilegal procurorul anticorupție a apelat la Consiliul municipal, din proprie inițiativă, pentru a cere să se adreseze instanței să înceapă procedurile de suspendare a primarului. Acestea, în viziunea Congresului, constituie ingerințe și riscuri de politizare a sistemului judiciar, în absența dispozițiilor care reglementează procedura specifică de suspendare a unui reprezentant local.

Liberalii mai menționează că în rezoluție este specificat faptul că nu s-au respectat prevederile unui alt articol din Carta europeană a autonomiei locale, în condițiile în care Dorin Chirtoacă a fost înlocuit „de un oficial guvernamental local, care a succedat funcția de viceprimar interimar și apoi în funcția de primar”. La fel este invocată nerespectarea altui articol al Cartei, în condițiile în care este organizat un referendum local de revocare pentru a reduce mandatul primarului, chiar dacă Legea privind statutul alesului local și Constituția interzic orice mandat imperativ.

Avînd în vedere cele expuse, Congresul se angajează să monitorizeze îndeaproape situația lui Dorin Chirtoacă, prin organizarea unei misiuni de informare, a mai multor vizite.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?