X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Se merge cu ”pași grăbiți” spre sancțiuni penale pentru neexecutarea Constituției

19 oct. 2017,, 13:30   Politică
2385 4

Cîteva comisii parlamentare au aprobat iniţiativa legislativă privind introducerea răspunderii penale pentru neexecutarea hotărîrilor Curţii Constituţionale (CC). Iniţiativă vine din partea Grupului parlamentar Popular European.


Potrivit proiectului de lege privind modificarea Codului contravenţional, neexecutarea intenţionată sau eschivarea unei persoane cu înalte funcţii de răspundere de la executarea hotărîrilor instanţelor de judecată sau ale Curţii Constituţionale ar putea fi pedepsită penal, nu contravenţional. Totodată, pedeapsa prevede că un asemenea funcţionar nu va mai putea ocupa funcţii de răspundere pentru o perioadă de la doi la cinci ani.

Preşedintele Grupului parlamentar Popular European, Valeriu Ghileţchi, a declarat că iniţiativa a fost examinată în cadrul a trei comisii parlamentare şi transmisă pentru dezbateri în Parlament.

„Am venit cu această iniţiativă încă în septembrie. Mi se pare că aceasta este şi mai oportună, avînd în vedere că pe 17 octombrie preşedintele Curţii Constituţionale a spus că va trimite Parlamentului o adresare din partea Curţii ca să fie modificată legislaţia în acest sens. Blocajele constituţionale sînt periculoase, pentru că pot duce la vid de putere şi atentează la securitatea naţională a Republicii Moldova", a spus Ghileţchi.

El a menţionat că proiectul de iniţiativă nu este îndreptat împotriva preşedintelui sau împotriva cuiva anume. Potrivit lui, iniţiativa vizează orice demnitar de stat care blochează executarea deciziilor Curţii Constituţionale privind blocajul instituţional sau constituţional.

„Comisiile au trimis iniţiativa spre examinare în Parlament. Sperăm că va fi susţinută de toate fracţiunile, în afară de Partidul Socialiştilor, deoarece socialiştii percep iniţiativa PPEM ca pe un atac la adresa preşedintelui Igor Dodon. Păcat, căci socialiştii trebuie să înţeleagă că preşedintele statului, ca şi alţi funcţionari, are datoria să respecte Constituţia. Nimeni nu este mai presus de Constituţie – aceasta este esenţa acestui proiect de lege", a spus Ghileţchi.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?