Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Moldova va ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia

19 oct. 2017,, 13:40   Politică
3078 5

Parlamentul Moldovei este dispus să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia privind finanţarea partidelor, pentru a ţine pasul normelor democratice.

O declaraţie în acest sens a făcut preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, la o întrevedere cu experţii Comisiei de la Veneţia, OSCE/ODIHR şi GRECO (Grupul statelor împotriva corupţiei).

Surse din cadrul Parlamentului au relatat că subiectul discuţiei a constituit cadrul legal privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale

Spicherul a menţionat că Legea privind partidele politice a fost, începînd cu 2015, în centrul mai multor dezbateri şi propuneri venite din partea partidelor parlamentare, extraparlamentare şi a societăţii civile.

El a vorbit şi despre schimbarea sistemului electoral de vot, începînd cu alegerile parlamentare de anul viitor. Modificările operate de Parlament la Codul electoral prevăd o serie de măsuri stimulatorii pentru asigurarea egalităţii de gen. Conform angajamentelor asumate faţă de partenerii de dezvoltare şi a recomandărilor Comisiei de la Veneţia, pentru promovarea femeilor în politică, partidele care vor menţine cota existentă de 40% şi pentru circumscripţiile uninominale vor beneficia de un spor financiar bugetar de cel puţin 10%, care, conform unui coeficient, va creşte cu fiecare candidat femeie ajunsă în Parlament.

Referindu-se la finanţarea partidelor, Candu a atras atenţia la faptul că "Republica Moldova se află într-o regiune cu riscuri înalte de intervenţie străină în alegerile electorale. De aceea, modul de finanţare a partidelor este un subiect ce trebuie reglementat cu mare atenţie".

Delegaţia a anunţat că opinia Comisiei privind legislaţia moldovenească în domeniul finanţării partidelor va fi făcută publică la începutul lunii decembrie.

În cadrul vizitei la Chişinău, experţii s-au întîlnit şi cu reprezentanţii partidelor de opoziţie, care consideră că legislaţia este una imperfectă şi ajustată la interesele Partidului Democrat, aflat la guvernare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?