Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

PSRM este categoric împotriva limitării atribuţiilor preşedintelui

19 oct. 2017,, 08:39   Politică
3550 16

Partidul Socialiştilor (PSRM) este categoric împotriva limitării atribuţiilor Preşedintelui.

Despre aceasta se menţionează într-o declaraţie a PSRM, lansată miercuri în legătură cu decizia Curţii Constituţionale în acest sens.

"Partidul Socialiştilor este categoric împotriva limitării atribuţiilor şi împuternicirilor Preşedintelui Republicii Moldova ales de popor, pentru care au votat majoritatea cetăţenilor ţării", se arată în document.

De asemenea, socialiştii "condamnă categoric tentativa de uzurpare a puterii, întreprinsă la data de 17 octombrie de majoritatea de la guvernare, cu implicarea membrilor Curţii Constituţionale a Republicii Moldova".

"Decizia de ieri a Curţii Constituţionale va permite să fie numiţi în funcţii acei membri ai guvernului care sînt convenabili unui anumit partid politic - PDM, şi excluderea Preşedintelui RM din acest proces. Sîntem convinşi că Curtea Constituţională trebuie să asigure respectarea normelor constituţionale în ceea ce priveşte principiul fundamental al separării puterilor în stat, asigurînd independenţa instituţiilor puterii, pluralismul şi democraţia. În realitate, Curtea Constituţională facilitează uzurparea puterii de către un partid politic", se arată în declaraţie.

În opinia autorilor, la 17 octombrie a fost creat un precedent grav, "cînd şase persoane, majoritatea fiind cetăţeni ai altui stat, conduse de un fost deputat şi cetăţean român, au discreditat din nou instituţiile de stat ale republicii".

"PSRM se declară dispus să ia măsuri decisive de protejare a Constituţiei şi instituţiei preşedintelui prin toate mijloacele legale, în condiţiile în care Curtea Constituţională s-a discreditat complet prin jocul murdar în interesul anumitor forţe politice", se menţionează în document.

Socialiştii susţin că au drept scop "să obţină victoria în alegerile parlamentare anticipate, după care intenţionează să restabilească ordinea în structurile puterii de stat, să schimbe componenţa actuală a Curţii Constituţionale, să tragă la răspundere judecătorii CC, inclusiv la răspundere penală".

"Partidul îşi confirmă intenţia de a lansa acţiuni la scară largă în sprijinul iniţiativelor de extindere a împuternicirilor preşedintelui Republicii Moldova şi trecere la forma prezidenţială de guvernare în Republica Moldova. PSRM este gata să pună capăt nelegiuirii şi dezordinii create la nivel de stat de către regimul de la guvernare" se arată în declaraţia PSRM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?