Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Partea II: Cetăţenia Moldovei în schimbul investiţiilor de minimum 100 de mii de euro

17 oct. 2017,, 18:10   Societate
2455 2

Partea II. Provenienţa investiţiilor pentru cetăţenie este obligatorie!


I: Vedeţi cumva vreo "concurenţă" pe planul costului cetăţeniei, să spunem în Republica Moldova şi Letonia, unde, pentru a primi cetăţenia, este nevoie doar de 70 de mii de euro, ceea ce este mai puţin decît în Moldova?

V.C.: Sigur că este o concurenţă, deoarece şi acest produs concurează pe piaţa liberă. În acelaşi timp, fiecare produs are punctele sale avantajoase şi dezavantajoase. Noi am avut multe discuţii cu mediul de afaceri şi observăm că produsul nostru ar avea mai multe puncte forte faţă de cel al Ţărilor Baltice.

I: Unde şi pe ce intenționează statul să direcţioneze acest gen de investiţii?

V.C.: În ceea ce este mai important pentru cetăţenii noştri – în crearea locurilor de muncă, în domeniul construcţiilor, fiindcă astăzi acesta generează cel mai mare număr de locuri de muncă şi este un sector care are cel mai mare număr de consumuri, stimulează economia foarte bine.

Poate fi vorba, de asemenea, de procurarea bunurilor imobile şi stimularea proiectelor de apeduct, canalizare, reabilitarea drumurilor. La acest subiect, avem lansarea unei contribuţii nerambursabile, care trebuie folosită pentru construcţia acelor apeducte şi canalizări. Este vorba de ceea ce cetăţeanul nostru nemijlocit va beneficia în modul cel mai direct.

Există şi o a treia componentă, procurarea hîrtiilor de valoare de stat, în special emise în acest sens, care vor fi emise în condiţii mai avantajoase, avînd în vedere condiţiile în care se creditează Republica Moldova la instituţiile financiare internaţionale.

I: Ar putea fi în realitate o diferenţă dintre aşteptările acestei decizii și ceea ce se va întîmpla de fapt?

V.C.: Desigur că poate exista o diferenţă, o altă cale de aplicare a acestei practici. Însă, studiind practica de aplicare a legii în alte state, vedem că nu poate fi o deviere mare între impresii şi realitate.

I: Cum ar putea statul moldovenesc să verifice în realitate provenienţa unor asemenea investiţii în schimbul cetăţeniei ţării?

V.C.: În regulament scrie foarte clar că trebuie demonstrată provenienţa acelor investiţii în perioada ultimilor cinci ani şi acest lucru se face prin prezentarea documentaţiei în toţi anii respectivi, veniturile declarate, taxele plătite etc.

Astfel de declaraţii se eliberează de statele a căror cetăţenie este deţinută de aceste persoane. Ceea ce ne face pe noi siguri e faptul că, dacă se adevereşte în timp că persoana totuşi a comis astfel de infracţiuni, legea mai prevede şi retragerea cetăţeniei pe motiv că au fost prezentate date false.

I: Cum s-ar putea schimba economia ţării noastre, de exemplu, în următorii cinci ani, datorită acestei legi?

V.C.: Credem că ar trebui să se schimbe spre bine, fiindcă banii injectaţi suplimentar în economie nu pot să aducă decît bine oamenilor şi ţării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?