X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Eurocomisar: Moldova a progresat în apărarea drepturilor omului

13 oct. 2017,, 16:50   Politică
3905 2

Comisarul Consiliului Europei (CoE) pentru Drepturile Omului, Nils Muiznieks, a observat progrese în domeniul apărării drepturilor omului în Moldova.

El a efectuat în RM o vizită de cinci zile pentru a se documenta în privinţa schimbărilor din acest domeniu care s-au înregistrat de la ultima sa vizită în 2013.

Potrivit unui comunicat al CoE, Nils Muiznieks consideră că reformele realizate în această perioadă au avut un impact pozitiv asupra sensibilizării privind violenţa domestică şi eradicarea acesteia, precum şi asupra egalităţii de gen.

"În pofida succeselor, schimbări esenţiale necesită sistemul judiciar, mai ales în privinţa imparţialităţii judecătorilor şi accesului liber al tuturor locuitorilor Moldovei la procesul de judecată pentru a restabili încrederea lor. Dreptul la un proces echitabil este un drept fundamental al omului, iar principiul egalităţii oamenilor trebuie respectat. Persoanele acuzate de infracţiuni ar trebui să beneficieze de prezumţia nevinovăţiei şi de apărare juridică de calitate", a menţionat oficialul european.

Potrivit lui, "mulţi interlocutori, funcţionari cu care s-a întîlnit în Moldova, au recunoscut că sistemul judiciar necesită cea mai mult a fi reformat, precum şi condiţiile în închisori, detenţia prelungită şi implicarea excesivă a procurorilor".

"Condiţiile de detenţie în majoritatea penitenciarelor s-au îmbunătăţit, dar suprapopularea lor rămîne o problemă serioasă, iar moartea recentă a deţinutului cu tulburări psihice Andrei Brăguţa dovedeşte existenţa unor probleme în protejarea deţinuţilor, siguranţa şi integritatea lor fizică. Este extrem de important ca garanţiile de protecţie împotriva maltratării să devină eficiente", a spus el.

Comisarul recomandă autorităţilor să ia măsuri ferme pentru a asigura un proces echitabil pentru toţi cetăţenii ţării.

"Trebuie luate măsuri ferme pentru a elimina practicile care protejează sistemul de control şi contribuie la impresia că justiţia se desfăşoară în mod selectiv. Acestea ar trebui să includă asigurarea accesului public la şedinţele de judecată şi publicarea tuturor hotărîrilor judecătoreşti. Trebuie modificată componenţa Consiliului Superior al Magistraturii prin desfiinţarea participării ex-officio a procurorului general şi a ministrului justiţiei. O lipsă de încredere publică în sistemul judiciar poate fi extrem de dăunătoare pentru democraţie", a spus Nils Muiznieks.

De asemenea, el a menţionat că legislaţia Republicii Moldova s-a apropiat de cea internaţională şi europeană şi a îndemnat autorităţile să continue cooperarea în vederea soluţionării problemelor cetăţenilor şi asigurării securităţii lor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?