Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Cebotari, despre modificarea procedurii de numire a judecătorilor

13 oct. 2017,, 10:41   Societate
3083 1

Accederea în posturile de judecători ar putea fi realizată în baza evaluării făcute de Institutul Național de Justiție, și nu în cea a deciziei Consiliului Superior al Magistraturii, cum este în prezent, comunică NOI.md.

Despre aceasta a anunțat ministrul Justiției, Vladimir Cebotari. El și-a exprimat convingerea că accederea în funcția de judecător trebuie să se facă exclusiv în baza performanțelor obținute.

„Ne propunem ca, începînd cu anul viitor, intrarea în funcția de judecător să se facă odată cu absolvirea Institutului Național al Justiției. CSM va avea doar un rol absolut tehnic de confirmare a deciziei sau a rezultatelor. Respectiv, CSM nu va mai putea să-și aroge dreptul de decizie în privința faptului cine intră și cine nu intră în funcția de judecător. Intrarea se va face dînd prioritate persoanelor care absolvesc cu cea mai mare medie la INJ”, a explicat Cebotari în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”.

Totodată, se propune ca studenții cu cele mai înalte performanțe să aibă dreptul se a-și alege de sine stătător funcția din cele rămase vacante. „Acest puzzle este deja aranjat. Urmează ca, în scurt timp, să facem acest proiect public, să-l supunem consultărilor”, a adăugat Cebotari.

Despre necesitatea modificării procedurii de accedere în funcția de judecător a atenționat Vlad Gribincea, președinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova. În opinia lui, selectarea candidaților pentru funcțiile judecător de către CSM se face în baza unor criterii netransparente, care lasă loc de echivoc.


„Concluzia este că, dacă te vede cineva cu ochi buni la Consiliul Superior al Magistraturii, vei fi promovat. Altfel nu. Atunci cînd avem reguli de joc, ele trebuie să fie cunoscute la început”, a punctat Vlad Gribincea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?