X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Crește tensiunea între Iran și SUA. Reacțiile Germaniei și Rusiei

10 oct. 2017,, 11:40   Externe
1957 0

Preşedintele american pare decis să ceară retragerea Statelor Unite din acordul nuclear încheiat acum doi ani cu Iranul alături de alte mari puteri.

Donald Trump spune că nu e o înţelegere care să servească intereselor americane şi că nu are încredere în regimul de la Teheran. O viziune care a provocat îngrijorare din China şi pînă în Europa.

„Eu cred că finanţează Coreea de Nord. Cred că fac comerţ cu Coreea de Nord. Cred că au legături cu Coreea de Nord, ceea ce este total nepotrivit, chiar dacă nu are legătură cu înţelegerea. Dar eu cred că are o legătură, avînd în vedere "spiritul înţelegerii". Şi veţi vedea ce voi face într-un viitor nu foarte îndepărtat. Dar Iranul nu e un jucător corect şi va fi tratat ca atare”, a avertizat președintele american.

Donald Trump a criticat acordul nuclear iranian încă din campania electorală, iar cînd a venit la Casa Albă a promis că nu va lăsa lucrurile aşa. Conform protocolului de verificare, preşedintele american trebuie să informeze Congresul o dată la trei luni dacă Teheranul îşi respectă sau nu partea de înţelegere. Următorul termen-limită e 15 octombrie, iar presa americană scrie că Donald Trump va anunţa că acordul internaţional cu Iranul nu e în interesul naţional al Statelor Unite. E primul pas din procesul de retragere din acord. Decizia aparţine Congresului, care va analiza situaţia şi va stabili dacă Statele Unite vor reintroduce sancţiunile economice împotriva Iranului, ridicate în 2015, la semnarea acordului.

În acest caz, regimul de la Teheran a anunţat că nu va mai respecta nici el înţelegerea prin care s-a angajat să-şi reducă programul nuclear. Uniunea Europeană, China şi Rusia avertizează că e un scenariu care trebuie evitat cu orice preţ.


„Suntem îngrijoraţi de semnalele care vin din Statele Unite şi care sugerează că preşedintele american va declara în faţa Congresului că, din punctul său de vedere, Iranul nu respectă acordul nuclear. Marea noastră îngrijorare e situaţia de securitate, care se va înrăutăţi dacă SUA resping acordul nuclear cu Iranul”, a declarat Sigmar Gabriel, ministrul german de externe.

La rîndul său, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvînt al Kremlinului a declarat: „Preşedintele Putin a menţionat în repetate rînduri importanţa acestui acord nuclear cu Iranul şi, fără îndoială, retragerea unui stat din acord - mai ales a unei ţări-cheie precum Statele Unite - va conduce la consecinţe negative”.

Fără îndoială, toată lumea așteaptă cu sufletul la gură anunțul legat de acordul cu Iranul pe care îl va face președintele Trump la sfîrșitul acestei săptămîni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?