Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Calmîc, despre potențialul Moldovei de creştere a volumului exporturilor

5 oct. 2017,, 15:29   Economie
2544 1

Republica Moldova dispune de potenţial pentru creşterea volumului exporturilor cu 20% în decurs de cinci ani, consideră vicepremierul, ministrul Economiei şi Infrastructurii, Octavian Calmîc.


Într-un discurs rostit la forumul exportatorilor, desfăşurat joi în cadrul Forumului "Moldova Business Week 2017", el a menţionat că "acest obiectiv poate fi atins dacă Moldova va continua să utilizeze eficient avantajele acordurilor comerciale internaţionale, în primul rînd ale Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) cu UE".

El susţine că Moldova a reuşit să dezvolte relaţii comerciale cu Uniunea Europeană, căci cota de piaţă europeană în exporturile moldoveneşti este de 65%.

„Relaţiile comerciale se dezvoltă atît în industriile tradiţionale, cît şi în domeniul tehnologiilor avansate şi al industriei. Autorităţile Moldovei continuă reforma instrumentelor bugetar-fiscale, creează condiţii pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Prioritatea politicii de stat este transformarea Moldovei dintr-o ţară tradiţională agrară într-un stat industrial puternic", a spus Calmîc.

Viceministrul Economiei şi Infrastructurii Vitalie Iurcu a remarcat că, din cauza pieţei interne mici a republicii, dezvoltarea exporturilor pentru Moldova echivalează cu creşterea economică viitoare.

„Republica poate extinde în mod constant volumul exporturilor, pe baza prevederilor DCFTA şi ale acordurilor de liber schimb cu ţările CSI şi Turcia. De asemenea, se negociază crearea unei zone de comerţ liber cu China şi sperăm că un astfel de acord va fi încheiat în anul 2018", a subliniat Iurcu.

Şeful Delegaţiei UE în RM, Peter Michalko, a declarat că "Moldova a demonstrat că poate exporta în UE nu numai produse agricole, ci şi industriale".

"Astfel, în 2016, republica a exportat în Europa piese auto în sumă de aproximativ 400 de milioane de dolari, ceea ce a constituit aproape 20% din volumul total al exportului republicii. UE va continua să sprijine Moldova în domenii precum dezvoltarea profesională a forţei de muncă, crearea unui climat atractiv pentru investiţii, dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Uniunea Europeană este cel mai important partener comercial al Moldovei şi doreşte să vadă în viitor o Moldovă cu o economie fiabilă şi solidă", a subliniat reprezentantul UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?