Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

Diacov: Astăzi cuvîntul „procuror” a devenit unul de ocară (VIDEO)

3 oct. 2017,, 15:11   Societate
6295 2

La mai bine de un an de implementare a reformei Procuraturii, fostul procuror-șef al municipiului Chișinău Ivan Diacov nu vede mari progrese în activitatea organelor de ocrotire a normelor de drept.

Dimpotrivă, el se declară decepționat de modul în care se face justiție la ora actuală în Moldova și afirmă că reforma are mai curînd efecte negative. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru NOI.md.

„Această reformă, în viziunea mea personală este greșită, pe alocuri chiar abuzivă. Față de cum era înainte Procuratura, pot spune că s-a făcut mai mult rău decît în bine. Orice reformă trebuie să fie o etapă de dezvoltare a instituției, dar asta nu se vede. Eu consider că reforma e antireformă. Dacă ar fi un seminar dedicat reformei justiției și ar fi oameni care ar dori să mă asculte și înțeleagă, sigur că aș spune multe lucruri”, a relatat fostul procuror.

Ivan Diacov mai consideră că, în încercarea a demonstra societății că lupta cu corupția are loc, Procuratura se îndepărtează de la menirea sa adevărată. În opinia lui, multe dintre dosarele de rezonanță intentate în ultimul an ridică semne de întrebare și nu fac decît să bulverseze și mai mult societatea.

„Da, azi se străduiește nu știu cine să demonstreze că s-a activizat lupta cu corupția. Da, se intentează dosare, nu pot nega, dar care e finalitatea acestor dosare? Care e efectul educativ în societate? Nu e vorba să-l bagi pe unul sau altul la pușcărie. Prin punerea unei persoane X la pușcărie trebuie să fie transmis un semnal societății. Dar haideți să vorbim cinstit, care e semnalul dat după dosarele Platon, Filat și alții? Numai discuții în contradictoriu, societatea se împarte: cineva îi compătimește, alții îi critică. Dar nu e pus punctul. Justiția trebuie să pună punct într-o problemă”, a adăugat Diacov.


„Îmi doresc ca Procuratura să fie cel puțin a doua după Biserică în topul încrederii. Astăzi «procuror» a devenit un cuvînt de ocară. Plecînd din sistem, eu nu vreau să mă întîlnesc cu nepoții, copiii mei, cei pe care îi cunosc și să le spun: eu sînt procuror, dar mi-i rușine”, a conchis Ivan Diacov.

Menționăm că noua lege a Procuraturii a intrat în vigoare pe 1 august 2016. În urma modificării procedurii de alegere a procurorului general, în această funcție a fost desemnat Eduard Harunjen.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?