X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Dosarele foştilor înalţi demnitari au ajuns în instanţa de judecată

3 oct. 2017,, 09:11   Societate
4907 4

Dosarele foştilor înalţi demnitari din autoproclamata RMN au ajuns în instanţa de judecată. Judecătoriei din Tiraspol a fost transmis dosarul penal în privinţa fostului preşedinte al Comitetului vamal, Iurii Ghervaziuk.

Examinarea cauzei se află în etapă finală şi în curînd va fi pronunţată sentinţa de judecată.

Potrivit presei transnistrene, despre aceasta a anunţat preşedintele Comitetului de anchetă, Veaceslav Brînzari.

L a spus că instanţa a pronunţat deja sentinţa în privinţa lui Veaceslav Şilker din dosarul penal pentru filmul "Sheriff: iluzia minciunii", care a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Ancheta a demonstrat că filmul a apărut în 2016 în timpul campaniei electorale mai întîi pe internet, apoi şi la televiziune. În film este prezentată o istorie falsă a deţinuţilor Liubkin, Şilker şi Horujnik despre dosarele penale pentru omoruri comise în anii '90.

Producător al filmului a fost Iurii Ghervaziuk, care era un apropiat al fostului preşedinte transnistrean, Evghenii Şevciuk. În crearea filmului a fost implicat şi fostul şef al Comitetului de Securitate de Stat, Nikolai Zemţov.

"Zemţov a făcut depoziţii despre cum a căutat şi a convins oamenii să vorbească şi să depună mărturii în dosarele penale clasate din cauza neidentificării persoanelor implicate în crime. El le-a promis anumite facilităţi - şi bani, şi graţiere. Şi el s-a ţinut de cuvînt", a spus Brînzari.

Potrivit datelor anchetei, sponsorul şi cel care a comandat filmul este Evghenii Şevciuk, care i-a transmis banii lui Zemţov.

Pe rol se află dosarul penal al altui şef al Comitetului vamal, Serghei Mantaluţa, acuzat de contrabandă cu diferite mărfuri.

Un alt dosar aflat în instanţa de judecată este cel al fostului preşedinte al Băncii Centrale Transnistrene, Edurad Kosovski, şi al adjunctului său, Alexandr Leanca. Instanţa urmează să stabilească gradul de participare la crearea crizei valutare din 2016, care, în opinia anchetei, a avut un caracter artificial.

Oamenii legii din Transnistria au cele mai multe pretenţii faţă de fostul preşedinte Evghenii Şevciuk, pe numele căruia sînt pornite şase cauze penale. El este acuzat de corupţie, contrabandă, mituire, abuz în serviciu, delapidarea banilor publici în proporţii deosebit de mari şi reţinerea ilegală a salariilor şi pensiilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?