X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

10 dintre cele mai neobișnuite muzee ale Moldovei

2 oct. 2017,, 18:45   Societate
3072 0

Am găsit 10 muzee unicat care trebuie vizitate neapărat.

Muzeul „Casa Mierii"

„Casa Mierii" din satul Răciula, raionul Călărași este un adevărat muzeu de apicultură, care se află între stupi și flori. Aici fiecare turist poate urmări rodul muncii albinelor într-un stup din sticlă, dar și să confecționeze diverse suveniruri din ceară de albine și să guste, bineînțeles, diferite tipuri de miere, să încerce hidromierea (băutura obținută prin fermentarea mierii) și vinul de casă. La Muzeul „Casa Mierii" totul e istorie, iar una dintre colecții e mîndria principală: fețe de masă, care au circa 100 de ani.

Interesant e că e o afacere de familie, care există deja de zece ani, familia Stegărescu hotărînd cu ani în urmă, să organizeze prisaca în curtea casei sale. Și nu în zadar, stupul de albine din sticlă, degustările și decorul etnic atrag pe an ce trece tot mai mulți turiști.

Aici nu doar că puteți aprecia calitatea mierii, dar, să observați, de asemenea, viața albinelor în stupul special construit, care în condiții obișnuite nu-i este accesibil ochiului uman. Puteți vedea aici tot procesul de lucru al truditorilor galbeni în dungi: cum își formează fagurii - celula pentru viitoarea generație de albine. Ținînd cont de faptul că spațiul interior poate dezorienta albinele, stupul din sticlă este conectat foarte simplu, ca să poată accede liber aerul: cu o țeavă metalică, care iese direct spre nord, chiar din peretele casei. Primăvara și toamna soare în această parte practic nu e, și, prin urmare, întotdeauna e înșelător de răcoros. Se știe că albina, la temperaturi de sub + 16 + 18 grade, nu iese din casa sa.


În camera în care se află stupul din sticlă sînt expuse piese de muzeu, legate de miere: cîteva tipuri de miere, propolis, ceară și lumînări din ceară, polen, balsamuri în bază de alcool și chiar băutura alcoolică din miere - medovuha, continuarea articolului citiți aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?