X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Creșterea și riscurile prognozate de BM pentru economia Moldovei

2 oct. 2017,, 18:30   Economie
3053 0

Banca Mondială (BM) prognozează o creștere a economiei Republicii Moldova în anul 2017 cu 3,5%, iar în 2018 – cu 3,8%, informează NOI.md.

Anunțul a fost făcut astăzi de Reprezentanța permanentă a BM în Moldova, care a menționat că creșterea economică în acest an va fi asigurată de recolta bună și sporirea consumului privat pe fondul unui flux mai mare de remitențe către țară din străinătate și a salariilor mai mari din sectorul privat și cel public.

În același timp, în pofida evoluției favorabile a exporturilor, datorită creșterii semnificative a importurilor, Moldova va continua să aibă un sold comercial negativ.

Potrivit experților Băncii Mondiale, în 2017, pe fondul asistenței externe reduse din partea UE, deficitul bugetar al Moldovei se preconizează la un nivel sub nivelul planificat de 3% din PIB.

BM prognozează că creșterea semnificativă a veniturilor guvernamentale va compensa creșterea cheltuielilor publice. Dacă Moldova va primi asistență financiară suplimentară din partea donatorilor externi, se preconizează o creștere mai accentuată a investițiilor publice. Experții consideră că obținerea de noi resurse financiare externe, îmbunătățirea condițiilor de mediere în sectorul financiar și progresele înregistrate în îmbunătățirea mediului de afaceri vor stimula investițiile private.


Experții BM consideră că creșterea reală a transferurilor de stat și restabilirea înregistrată a remitențelor vor contribui la menținerea creșterii economice pe termen mediu. Banca Mondială prognozează creșterea PIB-ului Moldovei în anul 2018 cu 3,8% și cu 3,6% - în 2019. După o scădere a asistenței financiare din partea comunității internaționale, se așteaptă ca deficitul bugetar al Moldovei să crească, dar va rămîne sub 2,5% din PIB.

Pe măsură ce consumul și importurile se consolidează, se prevede ca deficitul de cont curent să crească treptat, dar va rămîne sub importanța istorică în legătură cu relansarea fluxurilor financiare externe. Nivelul mediu al inflației va rămîne în coridorul țintă.

Cel mai important risc pentru scenariul de bază al prognozei BM este încetinirea implementării reformelor necesare pentru a asigura durabilitatea creșterii economice, inclusiv reformele legate de restructurarea sectoarelor financiare și al energiei, precum și a eficienței finanțelor publice. Potrivit experților BM, slăbiciunea statului de drept și a diferitor interese pot opri procesul de reformă.

Totodată, alegerile parlamentare programate pentru 2018 pot afecta, de asemenea, ritmul punerii în aplicare a agendei de reformă. Creșterea economică mai slabă decît cea așteptată de principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova (Uniunea Europeană și Comunitatea Statelor Independente) poate reduce în continuare creșterea economică în țara noastră.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?