X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Agențiile de modeling false fac noi victime pe internet

2 oct. 2017,, 11:10   Societate
3118 0

Oamenii legii informează despre depistarea unei noi metode de exploatare sexuală în internet comisă atît asupra minorilor, cît și asupra persoanelor mature, notează NOI.md.

Persoane rău intenționate creează profiluri false ale companiilor de modeling și propun angajarea în calitate de model pentru a prezenta diverse produse cosmetice, vestimentație sau reviste.

Astfel, tot mai mulți cetățeni, inclusiv minori, cad în plasele așa-numiților agenți fictivi ai companiilor de modeling, în goană după un salariu mare care li se promite. Ulterior, în cazul acceptării propunerii, este organizat așa-numitul casting”, divizat pe etape, victimelor solicitîndu-li-se cîteva poze personale (inițial decente). La următoarea etapă, lor li se comunică că au fost acceptate, dar mai e nevoie să expedieze încă cîteva poze sau să petreacă o ședință video prin internet, în care li se solicită în mod obligator să apară dezbrăcate și în diverse ipostaze.

În consecință, abuzatorul obține imaginile intime ale victimelor, iar în continuare aceste materiale sînt folosite pentru a le șantaja, solicitîndu-le diverse lucruri, pentru nerăspîndirea materialelor compromițătoare publicului larg, cum ar fi: sume de bani, alte poze intime, întîlniri în mediul real cu scopul de a întreține relații sexuale în diverse forme.

Ofițerii de investigații au identificat trei cazuri de acest gen.


Astfel, crește riscul de acostare, abuz sexual și exploatare sexuală atît a copiilor, cît și a maturilor în mediul online. De menționat că o persoană adultă este în stare să suporte mai ușor stresul cauzat în urma unui astfel de abuz, însă pentru copii o astfel de experiență este una extrem de traumatizantă, ce îi poate marca pentru toată viața, cauzîndu-le întreruperea dezvoltării emoționale, spirituale, intelectuale, sexuale și influențîndu-le negativ interesul social, iar persistența acestuia subminînd valorile fundamentale ale societății moderne.

Centrul pentru Combaterea Crimelor Informatice al INI atrage atenția tuturor părinților, tutorilor și educatorilor asupra seriozității problemei menționate, pentru a fi precauți şi a monitoriza navigarea în siguranță a copiilor în spațiul virtual, precum și îi atenționează pe toți cetățenii Republicii Moldova în privința necesității de a respecta regulile generale de securitate în mediul on-line.

Mai multe detalii cu privire la pericolele spaţiului Internet se află pe site-ul www.internetsigur.md.

În cazul în care ați devenit victima unor astfel de acțiuni sau ați cunoscut un asemenea caz, INI îi îndeamnă pe cetățeni să sune la numerele de telefon: 022 577 153, 078 710 293 - Unitatea de gardă a Inspectoratului Național de Investigații, sau să scrie pe adresa de e-mail a Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice: ccci@mai.gov.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?