X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Țările sancționate de UE, incluse într-un site: Este vizată și Moldova

29 sep. 2017,, 12:20   Externe
4665 0

Uniunea Europeană lansează vineri un site care cartografiază regimurile sale diferite de sancțiuni, ce vor fi afișate cu un simplu clic pe țara țintă și prin filtre tematice (embargou asupra armelor, petrolier etc) pentru a veni în ajutor companiilor europene, relatează AFP.

Această bază de date intitulată ''EU Sanctions Map'' (''Harta sancțiunilor UE''), concepută de Estonia, care prezidează Consiliul UE pînă în decembrie, va fi lansată online cu ocazia summitului informal privind tehnologia digitală, ce îi reunește vineri pe șefii de stat și de guvern din UE la Tallinn.

"Cadrul juridic al regimului de sancțiuni al UE se bazează pe un număr între 500 și 1.000 de acte juridice, ceea ce face ca toate acestea să fie destul de dificil de înțeles", a explicat Juuli Hiio, o diplomată estoniană aflată la originea acestui proiect.

"Aceasta determină un comportament de cenzură excesivă pentru că unele companii se tem să exporte orice spre anumite țări" vizate de sancțiuni, deși restricțiile sînt limitate întotdeauna doar la anumite sectoare, subliniază ea.

Sporind "confuzia", unele state, precum Republica Moldova, sînt menționate de UE ca țări țintă pentru măsuri punitive, chiar dacă de fapt nicio sancțiune nu mai este în prezent de actualitate.


"Dar dacă nu sînteți la curent cu asta, veți fi descurajat să faceți 'afaceri' cu țara respectivă pentru că nu știți dacă aceasta nu va avea un impact asupra activității dumneavoastră", argumentează diplomata estoniană.

Sancțiunile UE sînt considerate drept arma diplomației europene pentru că ele sînt decretate — în numele celor 28 de state membre — ca ripostă la amenințările la adresa securității sau în caz de grave încălcări ale drepturilor omului.

UE a instituit în jur de 40 de regimuri de sancțiuni vizînd state, de la Afganistan pînă la Zimbabwe, trecînd prin Coreea de Nord și Siria, dar și organizații considerate "teroriste" precum PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), Al Qaida și Statul Islamic.

Ele se traduc prin plasarea unor responsabili și "entități" (companii, partide sau instituții) pe o "listă neagră", ceea ce antrenează o înghețare a activelor lor în UE și o interdicție de a pătrunde pe teritoriul Uniunii.

Alte măsuri, considerate "restrictive", interzic să se investească sau să se facă comerț cu diferite sectoare.

Astfel, în cazul sancțiunilor puternice impuse de UE Rusiei pentru presupusul sprijin al acesteia în favoarea separatiștilor proruși în Ucraina, europenilor le este interzis să facă afaceri cu bănci, companii petroliere și de apărare sau să investească în sectorul financiar rusesc.

În ceea ce privește Coreea de Nord, este evidentă interdicția de a-i exporta arme sau materiale, chiar civile, care ar putea servi la fabricarea unei bombe nucleare, dar și produse de lux sau achiziția de cărbune și oțel.

Pe site-ul UE, "veți putea doar să faceți clic pe o țară de pe hartă și imediat veți vizualiza dacă există un tip sau altul de sancțiuni. Va fi deci mai ușor de verificat dacă aceasta vă va afecta activitatea", mai precizează diplomata estoniană.

Site-ul, actualizat constant, "va fi probabil util", presupune David Cortright, specialist în sancțiuni internaționale la Institutul american de studii pentru pace Kroc.

Dar, punctează el, principala provocare rămîne că numeroase companii, chiar perfect informate despre sancțiuni, fac totul pentru a le ocoli.

"Adevărata problemă este lipsa de respect" față de sancțiuni. "Companiile sînt întotdeauna în căutarea unor breșe pentru a face comerț într-un fel sau altul. Țintele vizate își schimbă numele sau sînt încorporate în alte companii sub un alt nume, deci este dificil să fie urmărite", explică Cortright.

Coreea de Nord, izolată din cauza sancțiunilor internaționale foarte severe, impuse din cauza testelor sale nucleare și balistice, "este considerată maestră în această artă", ceea ce i-a permis să continue să dezvolte o bombă H, potrivit expertului.

Riscurile financiare sînt totuși importante. Banca franceză BNP Paribas primise acum trei ani o amendă de 8,9 miliarde de dolari în SUA pentru că încălcase embargouri americane împotriva Sudanului, Cubei și Iranului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?