X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Ce poate face businessul pentru combaterea corupției

28 sep. 2017,, 17:20   Societate
2753 1

Businessul este perceput ca un participant la corupție, însă marea majoritate a întreprinderilor sînt în primul rînd victime ale corupției, susține Viorel Pîrvan, juristul IDIS Viitorul, citat de NOI.md.

Combaterea acesteia reprezintă o sarcină dificilă, în special pentru companiile mici și mijlocii cu resurse limitate.

Corupția este o afacere profitabilă. Jumătate din cei care sau opus actului de corupție și au preferat să meargă pe căi legale regretă decizia luată.

Despre fenomenul corupției dar și cum poate contribui business-ul la combaterea acestui fenoment s-a vorbit în cadrul unei conferințe care a avut genericul - ”Combaterea corupției în Moldova: Ce poate face businessul”, la care au participat, reprezentanți ai asociațiilor de business, funcționari și experți economici.

”O problemă enormă pentru companiile care lucrează legal o reprezintă concurența neloială din partea companiilor care lucrează absolut ilegal și sînt protejate de funcționari corupți”, a explicat Veaceslav Ioniță, economistul IDIS Viitorul.


Potrivit lui, chiar dacă majoritatea agenților economici preferă să-și ”rezolve” pe căi neoficiale problemele, există un grup mic de agenți economici, care au luptat contra actelor de corupție, au avut succes și doresc să continue lupta.

El a sugerat că participarea sectorului privat în lupta împotriva corupției este cheia succesului. Or, companiile trebuie să-și asume un angajament clar față de integritate și să devină parte a soluției în lupta împotriva corupției.

”Chiar dacă s-au întreprins acțiuni ale instituțiile statului de combatere a corupției și birocrației, totuși în unele instituții ale statului birocrația e în capul mesei. În vara acestui an un autobuz cu copii care se deplasa în Ucraina a fot reținut trei ore la vamă pentru a trece pe un culoar indicat de vameș, deși șoferul avea toate actele în regulă”, a menționat Dumitru Albulesa, director Executiv at Uniunea Transportatorilor si Drumarilor din Republica Moldova.

În cadrul conferinție a fost lansat și un RAPORT ANALITIC DE COMBATERE A CORUPŢIEI, care poate fi accesat aici.

Evenimentul a fost organizat de cătare Agenda Națională de Business cu suportul CENTER FOR INTERNATIONAL PRIVATE ENTERPRISE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?