Ex-premier al Thailandei condamnat pentru fraudă

Ex-premier al Thailandei condamnat pentru fraudă

Fostul premier al Thailandei Yingluck Shinawatra a fost condamnat la cinci ani de închisoare în lipsă, într-un dosar de fraudă.

 

Shinawatra, primul premier femeie al Thailandei, a fugit din țară, în luna august, după ce a fost pusă sub acuzare pentru că a folosit fonduri publice ca să-i mulțumească pe alegătorii din mediul rural, cărora le-a oferit, pentru culturile de orez, prețuri mai mari decît cele de pe piață, informează CNN.

La termenul din 25 august al procesului, care s-a desfășurat la Curtea Supremă, ea a fost absentă. La scurt timp, o sursă din interiorul partidului a precizat că aceasta a fugit din țară chiar înainte de audiere și că se află în Dubai. Astfel, autoritățile au emis un mandat de arestare pe numele ei. Mai mult de atît, judecătorii au decis să confiște de aproximativ 900 mii de dolari, sumă care fusese impusă drept cauțiune.

Afaceri controversate

Yingluck Shinawatra a venit la șefia Guvernului thailandez în anul 2011, devenind prima femeie premier și cea mai tînără într-o asemenea funcție din ultimii 60 de ani. Ea i-a urmat în funcție fratelui său, Thaksin Shinawatra, fiind acuzată de protestari că ar fi doar o „marionetă” în mîinile fratelui său, care a fost demis printr-o lovitură de stat, în anul 2006.

Și el locuiește în Dubai și în Londra, într-un exil autoimpus, pentru a evita acuzațiiled de corupție care i se aduc. În 2014, și Yingluck Shinawatra a fost demisă, însă s-a apărut susținând că și-a exercitat funcția cu „integritate și onestitate”.

În urmă cu doi ani, Comisia Națională Anticoupție (NAAC) a deschis o anchetă pe numele ei, într-un dosar de fraudă privind acordarea de subvenții cultivatorilor de orez. Ulterior, a fost pusă sub acuzare și judecată.

Potrivit anchetatorilor, în anul 2011, Yingluck Shinawatra a creat o schemă prin care acorda subvenții semnificative susținătorilor săi care cultivau orez, risipind, astfel, sume mari din banii publici. Măsura ar fi urmărit să îi obțină voturi. Mai mult de atât, prin decizia sa, au fost afectate exporturile, astfel că Guvernul a rămas cu stocuri mari de orez, pe care n-a reușit să le vîndă, întrucât valoarea lorezului era peste prețul de piață.

 

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Sondaj Toate

load