X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Opera moldovenească riscă a fi uitată (FOTO)

22 dec. 2017,, 17:50   Societate
5410 1

Acum treizeci de ani, la 20 decembrie 1987, pe scena Teatrului de Operă și Balet din Chișinău a avut loc premiera operei naționale "Alexandru Lăpușneanu", muzica căreia este compusă de maestrul Gheorghe Mustea, în baza materialului literar, oferit de domnul Gheorghe Dimitriu.

Compozitorul s-a inspirat din nuvela lui Costache Negruzzi "Alexandru Lăpușneanu", deoarece aceasta conține un bun material dramatic pentru operă.

De menționat că în acele timpuri, în cadrul concursului unional, o comisie specială audia operele din toate teatrele naționale. Opera în cauză a fost selectată dintre cinci spectacole, din întreaga URSS. Teatrul de Operă din Moldova a prezentat pentru concurs opera: "Alexandru Lăpușneanu". Pe scena Teatrului Bolșoi au evoluat artiștii noștri: Maria Bieșu, Nicolai Covaliov, Svetlana Burghiu și alți artiști emeriți din Republica Moldova. Ulterior, această operă a mai fost interpretată la Sverdlovsk și la Permi.

Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la premiera operei "Alexandru Lăpușneanu" și tot atîta timp opera se află în repertoriul teatrului. În ultimii ani, din motive necunoscute, ea nu mai este pusă în scenă și opera se uită. Unele voci și factori de decizie invocă iresponsabil drept argument al situației create: «Prea mult patriotism». Există riscul, că cînd vor dori totuși s-o monteze, va fi nevoie de mai mult timp, pentru a o recupera.

Opera "Alexandru Lăpușneanu" nu s-a regăsit nici în recentul program a celei de-a XXV-a ediţii a Festivalului de Operă şi Balet «Maria Bieşu».


Pînă în prezent în Moldova au mai fost scrise opere. Autorii lor sînt: Alexei Stîrcea, David Gershfeld, Zlata Taci etc.

Sperăm că operele moldovenești vor reveni pe scenă cît mai curînd posibil, iar în anul 2018, declarat Anul lui Ștefan Cel Mare, să fie lansată în premieră și opera "Ștefan cel Mare".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?