Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Un nou biomaterial ar putea proteja de radiații

11 iul. 2021,, 04:30   Ştiinţă şi IT
3939 0

Cercetătorii de la Universitatea Northwestern au sintetizat o nouă formă de melanină îmbogățită cu seleniu. Acest nou biomaterial, numit selenomelanină, prezintă o perspectivă extraordinară de protecție a țesuturilor umane împotriva radiațiilor dăunătoare.


Având în vedere interesul sporit față de călătoriile în spațiu și nevoia generală de biomateriale ușoare, multifuncționale și radioactive, oamenii de știință sînt încurajați de potențialul melaninei. Cercetătorilor le-a venit ideea că melanina care conține seleniu va oferi o protecție mai bună decît alte forme de melanină.


Melanina se găsește în majoritatea organismelor din lumea plantelor și animalelor, precum și în bacterii și ciuperci. Deși melanina este cunoscută sub numele de pigment cu baza moleculară ridicată, ea oferă, de asemenea, o protecție valoroasă împotriva radiațiilor. În natură, există cinci tipuri de melanină, iar feomelanina (pigment în părul roșu) absoarbe razele X mai eficient decît eumelanina care este mai răspîndită (pigmenții negri și cafenii în părul întunecat).


Iradiere nedorită are loc în timpul multor acțiuni simple, de la zborurile aeriene pînă la diagnosticul radiografic și radioterapia clinică. Există și cazuri mai periculoase - defectarea reactorului nuclear sau călătoria omului în spațiu. Un astronaut care zboară pe Marte poate primi de 700 de ori mai multă radiație decît pe Pămînt.


Cercetările recente s-au axat pe feomelanina, care conține sulf ca pe cel mai bun candidat în acest scop.



Cu toate acestea, echipa de cercetători a lui Nathan Giannesky de la Universitatea Northwestern, SUA, a emis ipoteza că un nou tip de melanină — îmbogățit cu seleniu în loc de sulf — va oferi o protecție mai bună împotriva razelor X. Seleniul este un micronutrient care joacă un rol important în prevenirea cancerului, iar studiile anterioare au arătat că compușii de seleniu pot proteja animalele de radiații. Acești compuși se găsesc în proteine umane normale, dar anterior nu au fost legați de melanină.


O echipă de oameni de știință a sintetizat noul biomaterial pe care l-au numit "selenomelanină" și l-au folosit pentru a trata celulele vii.
După ce a primit o doză de radiații care ar fi fost fatală pentru om, numai celulele tratate cu selenomelanină au prezentat un ciclu celular normal.
Testările ulterioare pe bacteria arătat că selenomelanina poate fi biosintezată, ceea ce înseamnă că celulele vii care se hrănesc cu substanțe nutritive adecvate pot produce selenomelanină pe cont propriu și își păstrează proprietățile radio protectoare.


Giannesky și echipa sa presupun că acest nou biomaterial poate fi aplicat pe pielea omului ca o cremă de protecție solară pe bază de melanină.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?