X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Șopîrla care tocmai a fost descoperită, se află deja pe cale de dispariție

16 iul. 2020,, 04:00   Ştiinţă şi IT
2876 0

Incendiile de pădure reprezintă o amenințare pentru majoritatea speciilor de animale. Dar pentru o șopîrlă rară care trăiește pe o insulă stîncoasă pe cer, un singur caz ar putea fi suficient pentru a șterge specia de pe fața planetei.

Doar recent, specia sa a fost descrisă științific, iar acum ea este amenințată, transmite The Conversation.


Se crede că șopîrla Egernia roomi are una dintre cele mai mici zone de habitat al reptilei din New South Wales — pe vîrful unui vulcan stins, în munții Kaputar.


Despre existența acestei specii de șopîrlă misterioasă se cunoaște neoficial de zeci de ani, iar în luna august a anului trecut această specie a fost în cele din urmă descrisă științific. Dar peste o perioadă, ea poate fi deja în pericol de dispariție.


La sfârșitul anului trecut, incendiile de pădure au pătruns în mai mult de jumătate din habitatul Egernia roomi. Oamenii de știință nu sînt încă siguri cum va afecta acest lucru existența sa, dar perspectivele sînt cele mai favorabile.



Șopîrla de stîncă din Kaputar este o șopârlă frumoasă, de obicei de aproximativ 10 centimetri lungime, cu solzi de culoare cafeniu-ciocolată închis și gri și burtă portocalie.

Un grup de experți care a consultat guvernul federal privind restabilirea incendiilor de pădure, a numit această specie de șopîrlă ca fiind una dintre cele 119 de specii grav afectate care necesită intervenție urgentă de conservare. Dar habitatul îndepărtat al acestora, împreună cu restricțiile COVID-19, nu a permis oamenilor de știință să evalueze gradul daunei.


Este probabil ca mule șopîrle din Kaputar să fi murit în timpul incendiilor, deși comunitatea științifică speră că o parte din șopîrle au supraviețuit pătrunzînd adînc în crăpăturile de piatră.


Dar chiar și după încetarea incendiilor, amenințarea pentru existența speciei persistă. Pierderea vegetației poate face șopîrlele mai vulnerabile – ele nu pot obține suficientă hrană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?