X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Internet, peste tot: A fost creat Wi-Fi subacvatic

12 iul. 2020,, 20:00  
4076 0

Numit Aqua-Fi, sistemul le va permite scafandrilor aflați aflați pe fundul mării să aibă acces la internet și să transmită mesaje și imagini în timp real prin intermediul rețelei globale.

Internetul este un instrument de comunicare indispensabil, deoarece conectează miliarde de dispozitive din întreaga lume. Totuși, este dificil să te conectezi la rețea atunci cînd te afli în mediul acvatic, scrie incredibilia.ro.

Asta, deoarece marea adîncă este o graniță care încă nu a a fost depășită. Comunicarea prin apă nu se realizează la fel de simplu ca prin aer sau prin spațiu.

Este posibilă cu semnal radio, acustic și lumină vizibilă. Cu toate acestea, radioul poate transporta date numai pe distanțe scurte, în timp ce semnalele acustice funcționează pe distanțe lungi, dar cu pachete de date destul de limitate.

Lumina vizibilă poate ajunge departe și poate transporta o mulțime de date, dar fasciculele de lumină necesită un cîmp limpede între emițător și receptor. Toate acestea sînt limitări serioase.


Recent, o echipă de cercetători de la Universitatea de Știință și Tehnologie Regele Abdullah (Arabia Saudită) a dezvoltat Aqua-Fi, un sistem wireless subacvatic care permite servicii de internet (schimbul de mesaje multimedia) folosind LED-uri sau lasere.

LED-urile permit funcționarea în condiții de energie puțină, pentru comunicare la distanță mică, în timp ce laserele pot transporta date mult mai departe, dar au nevoie de mai multă energie.

Cercetătorii au construit un prototip Aqua-Fi folosind LED-uri verzi și un laser de 520 nanometri.

Ambele au fost folosite pentru a trimite date de la un computer mic la un detector de lumină conectat la un alt computer.

Primul computer a transformat fotografiile și videoclipurile într-o serie binară, de cifre 1 și 0, care a fost apoi transferată printr-un fascicul de lumină care se aprinde și se oprește la viteze foarte mari pentru a transmite semnalul.

Detectorul percepe pulsurile de lumină și le traduce din nou în cod binar. Acesta, la rîndul său, este convertit de computerul receptor în mesajul transmis.

În lumea reală, Aqua-Fi ar folosi undele radio pentru a trimite date de pe smartphone-ul unui scafandru către un dispozitiv conectat la echipamentul său.

În același mod în care funcționează un amplificator WiFi, acest dispozitiv intermediar trimite datele printr-un fascicul de lumină către un computer de suprafață care este conectat la internet prin satelit.

Oamenii de știință au testat sistemul încărcînd și descărcînd simultan conținut multimedia între două computere, plasîndu-le la cîțiva metri distanță în apă statică.

Rata maximă de transfer de date obținută a fost de 2.11 Mb pe secundă și o întîrziere medie de o milisecundă.

„Este prima dată cînd se folosește sub apă internet 100% wireless”, explică Basem Shihada, coordonatorul studiului.

Cînd va fi disponibil internetul wireless subacvatic?

Mai trebuie să așteptăm, pentru că există încă unele obstacole. Cercetătorii speră să îmbunătățească rata de transfer și calitatea folosind componente electronice mai performante.

Fasciculul de lumină ar trebui să rămînă, de asemenea, perfect aliniat cu receptorul în apa în mișcare, iar echipa are în vedere un receptor sferic care poate capta lumina din toate unghiurile.

„Am creat o modalitate relativ ieftină și flexibilă de a conecta mediile subacvatice la internetul global. Sperăm că, într-o bună zi, Aqua-Fi va fi la fel de utilizat sub apă cum este WiFi-ul la suprafață”, concluzionează Shihada.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?