X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cele mai importante descoperiri științifice care au marcat 2017

9 ian. 2018,, 04:02   Ştiinţă şi IT
5755 0

2017 a fost un an al multor descoperi științifice, care, la un moment dat, ne pot salva sau ne pot îmbunătăți calitatea vieții considerabil.

Mulțumită internetului, știința a devenit un punct de interes pentru milioane de oameni din întreaga lume. În fiecare an, compania de analiză Altmetric din Londra lansează un clasament al celor mai bune descoperiri știintifice.

Compania nu alege descoperirile și lucrările științifice în funcție de cît de populare sînt în cercurile academice, ci mai degrabă în funcție de ce impact vor avea, la un moment dat, acestea în îmbunătățirea calității vieții oamenilor. Ceea ce e și corect. Clasamentul enumeră 100 de descoperiri științifice.

8.Un sistem extrauterin care să susțină fiziologic un miel fătat prematur.

Publicat în Nature Communications, studiul spune povestea unui miel dintr-o pungă de plastic. Punga era, de fapt, un uter artificial care l-a ținut în viață și în care s-a dezvoltat în afara uterului timp de cîteva săptămîni. Această tehnologie uimitoare ar putea salva viețile copiilor născuți prematur, o problemă des întîlnită în vremurile noastre.


7. Vaccinul pentru tratarea Ebola

Un vaccin cu vectori rVSV pentru prevenirea bolii virusului Ebola este una dintre cele mai uimitoare descoperiri științifice în domeniul medicinei. Studiul realizat de The Lancet a fost publicat la sfîrșitul anului trecut și a reprezentat un succes major pentru o echipă internațională de cercetători. În sfîrșit avem un vaccin pentru Ebola, care are șanse de 100% să dea rezultate. Astfel, la următorul focar nu vom fi lipsiți de apărare.

6. Indicele de masă corporală, excesul de greutate și obezitatea

Studiul a pornit de la rezultatele din 1975 pînă în 2016, iar ceea ce s-a descoperit reprezintă o îngrijorare la nivel mondial. Cîțiva cercetători au efectuat o analiză globală bazată pe 128,9 milioane de copii, adolescenți și adulți. Cum explică rezumatul Altmetric, acest studiu a constatat că obezitatea în rîndul copiilor și adulților a crescut de zece ori pe plan global în ultimii 40 de ani. Acest studiu a venit ca urmare a altuia, din 2016, care a constat că, la nivel mondial, există mai mulți oameni obezi, decît oameni slabi.

5. Stereotipurile privind abilitățile intelectuale ale copiilor

Una dintre cele mai importante descoperiri științifice din 2017 arată că stereotipurile influențează viitorul și educația copiilor, care devin adulți, dacă nu sînt ținute sub control. Studiu a arătat că fetele, chiar și sub vîrsta de șase ani, sînt catalogate ca fiind “foarte, foarte inteligente”, iar aceste stereotipuri ar putea avea un impact negativ asupra viitorului lor, mai ales în ceea ce privește educația. “Aceste credințe ar putea reprezenta începutul a ceea ce ar putea exclude fetele din unele dintre cele mai bune locuri de muncă din societate”, a spus liderul studiului Andrei Cimpian.

4. Corecția unei mutații genetice patogene în embrionii umani

Mass-media a influențat mult această descoperire și a tratat-o ca pe o controversă a medicinei, deși echipa care a lucrat la el a declarat că rezultatele sînt cît se poate de valide. O echipă de cercetători a folosit o nouă tehnică pentru a direcționa gena MYYBPC3, responsabilă pentru o afecțiune cardiacă congenitală, care poate duce și la moarte. Rezultatele au un impact și asupra viitoarelor generații ale individului, deoarece se crede că pot fi ereditare.

3. Compararea mortalității din spitale pentru pacienți tratați de medici de sex masculin și feminin.

Publicat in JAMA Internal Medicine, acest studiu a constatat o corelație neașteptată: pacienții spitalizați care au fost tratați de medicii de sex feminin au murit mai rar, decît cei tratați de medici de sex masculin. În plus, aceștia au avut și mai puține internări în spital, deși setul de date nu a putut explica cine este responsabil pentru această diferență.

2.Organizarea muncii și problemele de sănătatemintală la doctoranzilor

Acest studiu a fost publicat în Politica de cercetare în luna mai și s-a concentrat pe evidențierea unei tendințe alarmante: oamenii care muncesc să obțină cel mai mare grad în studiile academice pot avea probleme cu psihicul. Potrivit unui eșantion al studenților belgieni, 32% dintre aceștia au fost expuși riscului de a avea sau dezvolta o tulburare psihică, în special depresie.

1. Grăzime vs. zahăr

Acest studiu a comparat dietele a 135.000 de oameni din 18 țări. Rezultatul? Dietele cu conținut scăzut de grăsimi au fost asociate cu o probabilitate mai mare de atacuri de inimă și boli de inimă. Între timp, dietele cu conținut scăzut de carbohidrați păreau să fie în mod semnificativ mai sănătoase, afirmînd încă o dată ideea că grăsimea dietetică nu este inamicul, dar excesul de zahăr dăunează cu siguranță.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?