Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

A fost creat cel mai complex hibrid șoarece-om

6 iun. 2021,, 02:30   Ştiinţă şi IT
4297 0

O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Buffalo și Roswell Park Cancer Institute, SUA, a reușit să creeze un hibrid șoarece-om, o ființă care are cea mai mare proporție de celule umane înregistrată pînă acum.

ADN-ul organismului hibrid, care poartă denumirea de „himeră”, este în proporție de 4% uman, potrivit Popular Mechanics.

Jian Feng, specialist în neuroștiințe și în celule stem, spune că succesul acestui experiment s-a datorat sincronizării, scrie incredibilia.ro.

Pentru a crește și a se dezvolta într-un embrion de șoarece, celulele umane trebuie „întoarse” într-o fază de dezvoltare anterioară, denumită stadiu naiv.

Feng și colegii săi au resetat celulele stem prin dezactivarea temporară a unei proteine numite mTOR. Această acțiune a întors celulele înapoi la stadiul naiv, reactivîndu-le capacitatea de a se transforma în orice tip de celulă în corp.


Apoi, cercetătorii au injectat loturi de cîte 10 pînă la 12 celule stem umane în embrioni care conțineau între 60 și 80 de celule de șoarece.

Celulele umane s-au inserat în majoritatea țesuturilor în curs de dezvoltare ale șoarecilor și au fost depistate în ficat și în inimă. De asemenea, embrionii au prezentat un număr deosebit de mare de globule roșii umane.

Acesta este un progres major în domeniu, dat fiind că celulele umane tind să nu se dezvolte bine în organismele animalelor.

Este cea mai complexă himeră șoarece-om obținută pînă acum.

„Nivelul de integrare este remarcabil. Dacă și alți oameni de știință vor putea replica aceste descoperiri, ele vor reprezenta un avans semnificativ în domeniu”, a declarat Juan Carlos Izpisua Belmonte, biolog la Institutul de Studii Biologice Salk din La Jolla, California, citat de Science News.

Astfel de himere i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă modul în care o singură celulă poate da naștere unui întreg organism.

Hibrizii animal-om s-ar putea dovedi valoroși și în studierea unor boli precum malaria, care afectează cu preponderență oamenii. În cele din urmă, himerele ar putea deveni o sursă de organe umane pentru transplant.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?