X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Urmează să fie ales noul președinte al Curții Constituționale

19 aug. 2019,, 10:21   Societate
1678 0

Cei şase judecători noi ai Curţii Constituţionale (CC), carea şi-au depus jurământul în faţa Parlamentului, a Preşedintelui Republicii Moldova şi a Consiliului Superior al Magistraturii, se vor întruni astăzi, 19 august, pentru a alege președintele Înaltei Curți.

Potrivit Legii cu privire la Curtea Constituţională, președintele CC este ales prin vot secret, cu majoritatea de voturi ale celor șase judecători, pe un termen de trei ani.

Dacă la primul tur de scrutin candidaţii nu întrunesc majoritatea de voturi, se va proceda la al doilea tur de scrutin şi va fi ales preşedinte judecătorul care a obţinut cel mai mare număr de voturi.

Dacă la cel de-al doilea tur de scrutin candidaţii întrunesc acelaşi număr de voturi, preşedintele va fi ales prin tragerea la sorţi între candidaţi.

De asemenea, Curtea Constituţională va alege un judecător care va exercita funcţiile Preşedintelui în timpul absenţei acestuia.


Atribuţiile Preşedintelui Curţii Constituţionale

- convoacă Curtea Constituţională şi prezidează şedinţele acesteia;

- coordonează activitatea Curţii Constituţionale şi repartizează cauzele spre soluţionare;

- reprezintă Curtea Constituţională în faţa autorităţilor publice din ţară şi străinătate;

- constată cazurile de încetare a mandatului judecătorului, prevăzute în prezenta lege, şi sesizează autoritatea publică ce l-a numit ca să numească un judecător pentru postul devenit vacant;

- exercită conducerea generală a Secretariatului Curţii Constituţionale, angajează şi eliberează din funcţie lucrătorii Secretariatului, în condiţiile acordului de muncă;

- depune spre aprobare la Curtea Constituţională regulamentul Secretariatului Curţii, organigrama, statul lui de funcţii, regulamentul Consiliului ştiinţific-consultativ de pe lîngă Curtea Constituţională, aprobă regulamentul compartimentelor Secretariatului;

- îndeplineşte alte atribuţii prevăzute de prezenta lege şi de Codul Jurisdicţiei Constituţionale, de alte acte legislative.

Președintele Curții Constituționale organizează și implementează sistemul de management financiar și control intern și poartă răspundere managerială pentru administrarea bugetului instituției și a patrimoniului public aflat în gestiune.

Preşedintele Curţii Constituţionale emite ordine şi dispoziţii.

Vineri, 16 august 2019, şase judecători noi ai Curţii Constituţionale şi-au depus jurământul în faţa Parlamentului, a Preşedintelui Republicii Moldova şi a Consiliului Superior al Magistraturii.

Eduard Ababei și Serghei Țurcan au fost numiţi în funcţia de judecători constituţionali printr-o Hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii din 30 iulie 2019.

Liuba Şova şi Nicolae Roşca au fost numiţi în funcţie printr-o Hotărâre a Guvernului din 15 august 2019, iar Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan au fost numiţi în funcţie printr-o Hotărâre a Parlamentului din 16 august 2019.

Amintim că la data de 26 iunie, membrii Curții Constituționale au demisionat in corpore.

De menționat că mai multe organizații ale societății civile și persoane fizice și-au exprimat regretul profund față de modul în care, în perioada 7-9 iunie, Curtea Constituțională (CC) a generat o criză politică fără precedent și au cerut demisia neîntârziată a judecătorilor constituționali.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?