Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Sezon nou, probleme vechi! Gestionarii fondului locativ, înglodați în datorii

26 ian. 2018,, 11:40   Societate
3075 0

Gestionarii fondului locativ rămîn în continuare înglodați în datorii față de furnizori, în timp ce societatea pe acțiuni Termoelectrica investește în proiecte de eficiență energetică.

Reeșalonarea datoriilor istorice pentru energia termică și soluțiile de modernizare a serviciilor de termoficare pentru sectorul rezidențial a fost subiectul principal discutat de participanții la dezbaterile organizate astăzi de IDIS ”Viitorul”, informează MOLDPRES.

„Peste 80% din blocurile din municipiul chișinău activează sub forme juridice depășite. Procesul de reorganizare este blocat de faptul că celor care inițiază procesul de reorganizare, li se impune să preia datoriile istorice aferente blocului, care anterior nu le fusese facturate și despre care nu cunosc nimic. În acest caz, datoriile istorice ale fondului locativ față de Termocom trebuie înghețate pentru a nu bloca reorganizarea entităților juridice care gestionează în prezent fondul locativ în asociații de proprietari în condominiu”, consideră Victor Parlicov, expert în politici energetice la IDIS „Viitorul”.

Pe parcursul a 26 de ani s-au acumulat datorii de peste 2,5 miliarde de lei față de furnizorul de căldură, iar datoriile fondului locativ rezidențial reprezintă 98 la sută din totalul creanțelor. Pe de altă parte, la finele anului 2017, furnizorul de energie termică din capitală Termoelectrica avea datorii de circa trei miliarde de lei față de furnizorul de gaze Moldovagaz.

„Administratorii văd soluționarea problemei prin radierea datoriilor, dar nu văd soluția pentru încasarea acestor datorii, care, de fapt, este și obligațiunea lor. Toți încearcă să se ascundă după anumite drepturi, dar nimeni nu vrea să-și recunoască obligațiile contractuale și conform statutelor”, a spus directorul comercial al Termoelectrica, Victor Puiu. El adaugă că furnizorul are contracte care expres prevăd cine sînt consumatorii și care este procedura de facturare. Există asociații care achită căldura direct la Termoelectrica.


„Trebuie să ne punem întrebarea ale cui sînt aceste datorii. Care este datoria reală? În timp ce locatarii sînt consumatorii finali, ei ar trebui să le achite și nu asociațiile de locatari, deoarece noi nu avem nici o datorie față de Termoelectrica”, a afirmat Alla Poltavcenco, administratoarea unei asociații de locatari.

Una din soluțiile propuse în cadrul dezbaterii constă în distribuția pe orizontală a energiei termice, care va reduce costurile pentru căldură. Soluția permite controlul individual al consumului și oferă posibilitatea de a contoriza fiecare apartament în parte. „Blocurile locative cu un astfel de sistem au economii la facturi de peste 30%, în comparaţie cu costul mediu la energia termică pe oraş”, menționează Nicolae Glingean, director dezvoltare în cadrul Termoelectrica.

Lucrările de eficiență energetică pot fi făcute doar integral, la nivelul blocului, și nu pentru fiecare apartament în parte. „Dacă e să admitem că circa 10% din apartamentele din fiecare bloc sînt locuite de consumatori social vulnerabili, atunci cu cele 60 milioane de lei alocate pentru compensanții s-ar putea mobiliza pînă la 600 milioane de lei pentru investiții în eficiența energetică a clădirilor”, a subliniat Victor Parlicov.

Întreprinderea „Termoelectrica" asigură cu agent termic, în perioada rece a anului, peste 186 mii de apartamente din municipiul Chișinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?