Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Rîurile Moldovei. Nistru

12 mar. 2023,, 22:00   Societate
4368 1

Nistrul este cel mai mare rîu din Moldova. El era cunoscut încă de greci și romani, care îl numeau Tiras. În Evul Mediu, de-a lungul rîului trecea vechiul drum comercial de la Liov spre Crimeea și Turcia. Cetățile mărețe ridicate pe malul rîului s-au păstrat pînă în ziua de azi la Hotin, Soroca, Tighina, Belgorod-Dnestrovsc.

Nistrul îşi ia începutul din Munții Carpați, la o altitudine de 759 de metri deasupra nivelului mării, din izvoarele de pe panta de nord-vest a dealului Rozluci; 700 km − rîul curge prin Ucraina, iar aproximativ 660 km − prin Moldova. Debitul lui anual constituie în medie 10 km³, fiind de 5 ori mai mic decît cel al Niprului.

Nistrul, ca şi toate rîurile care încep în munţi, este un rîu capricios. Dacă în Carpaţi cade multă zăpadă, atunci primăvara, de obicei la sfîrşitul lui martie, rîul Nistru se revarsă în cursul său inferior. Sînt şi revărsări din cauza ploilor torenţiale, lucru specific întregii zone de sud-vest a ţării noastre.

Cel mai scăzut nivel al apei este în luna septembrie şi în lunile de iarnă. În decembrie, rîul, de obicei, îngheaţă, dar numai pentru trei luni. La începutul lunii martie, iar uneori şi la sfîrşit de februarie, rîul începe să se dezgheţe, mișcarea sloiurilor de gheață durînd 1-2 săptămîni. Grosimea gheţii este în medie de 15-25 cm, iar o dată la 5-6 ani înghețarea rîului în genere nu are loc, în schimb, în iernile geroase se formează blocaje puternice de gheaţă.

Continuarea citiți pe moldovenii.md.

10
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?