Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

O nouă instituţie publică ar putea fi creată de Guvern

23 ian. 2018,, 18:00   Societate
4117 1

Trei întreprinderi de stat vor fi fuzionate şi reorganizate, iar ca urmare ar putea fi creată o instituţie publică nouă - Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe.

Potrivit unui proiect al Cancelariei de Stat, noua instituţie publică va fi creată în urma reorganizării Întreprinderii de Stat „Fintehinform”, precum și prin fuzionarea „Fiscservinform” cu „Vamservinform”.

Documentul admite mai multe acțiuni în acest proces care ar contraveni legislației în vigoare, neștiindu-se nici măcar care va fi denumirea acestei noi instituții, deoarece în unele cazuri autorul proiectului menționează „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe”, iar în altele – „Centrul de Excelență în Finanțe și Tehnologii Informaționale”, notează moldnova.eu.

Potrivit unui raport al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), inițiativa ar putea promova interese de grup, din cauză că nu este clar, decamdată, cum va fi format bugetul şi cîți bani din cei încasați în urma prestării serviciilor vor ajunge în bugetul statului.

Reprezentanţii CNA mai spun că şefii viitoarei instituţii ar putea fi numiţi cu abateri de la legislaţie, avînd în vedere faptul că autorul proiectului propune ca Ministerul Finanțelor să aibă dreptul de a-i numi pe cei care vor conduce „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe”.


„Coruptibilitatea normei este intensificată și mai mult prin lipsa unor reglementări speciale ce ar asigura o transparență și imparțialitate pentru funcția de președinte al Consiliului, nefiind clar cum este numit sau ales acesta, care sînt cerințele față de această funcție, competențele acordate”, se arată în expertiza Centrului Naţional Anticorupţie.

Totodată, Cancelaria de Stat vrea ca membrii Consiliului de administrație, format din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Serviciului Fiscal și ai Serviciului Vamal, să ridice indemnizații lunare în sumă de trei salarii minime pe țară. Referitor la această propunere, CNA susține că indemnizațiile reprezintă o formă de protecție socială, conform legislației, şi prin oferirea acestor sume vor fi dezavantajați angajații noii instituții, care vor beneficia doar de salariul de bază.

De menţionat că, potrivit ultimelor informații prezentate, „Fiscservinform” a avut în 2016 încasări din venituri în sumă de circa 72,89 milioane de lei și un profit de 1,23 milioane de lei, iar „Vamservinform” – venituri de 35,45 milioane de lei și un profit de 2,26 milioane de lei după ce în 2015 a înregistrat pierderi de 1,26 milioane de lei. În ceea ce privește întreprinderea „Fintehinform”, ultimele rapoarte datează din anul 2012.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?