Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Majoritatea ghirlandelor care se vînd în Moldova nu corespund normelor de siguranță

14 dec. 2019,, 15:32   Societate
6399 0

Aproape 60 la sută dintre ghirlandele decorative care se vînd în Moldova nu corespund normelor de siguranță. Dar şi mai grav este că cei care le procură nu verifică întotdeauna calitatea lor.

Inspectorii Centrului Național pentru Protecția Consumatorilor au efectuat ieri verificări inopinate la Piața Centrală din Capitală, iar rezultatele acestora trezesc îngrijorare, transmite NOI.md cu referire la publika.md.

„ - Considerați că este corect cum ele sînt iată așa strînse să fie aprinse?
- Nu, sînt la calitate superioară bune, bune.
- Calitate superioară?
- Da, nu-s de celea care simple, care încălzesc, se rup, se ... vedeți ce lungime are la...?
- Este un metru jumătate aici?
- Un metru, eu cred așa. - Un metru jumătate conform legislației. - Da? - Da. ”

Întrebat dacă produsul are toate actele de proveniență şi dacă acesta corespunde normelor de siguranţă, un vînzător nu a fost în stare să ne ofere un răspuns coerent.

Totodată, pe mai multe cutii în care sînt ambalate ghirlandele, lipsește informația despre produs. Încălcări au fost depistate și în magazine specializate, nu doar în piață.

„Ca și în celelalte cazuri este de o calitate inferioară, se detașează. Sunt tot felul de lipici aplicați, iar în cazul unei temperaturi ridicate acestea se topesc și pot pune în pericol viața și sănătatea. Sunt fixate foarte slab, iar un copil are acces ușor la acest produs.”

Cumpărătorii acestor ghirlande spun că verifică produsele înainte de a le procura.

„Desigur, sîntem atenți la tehnica de securitate”.

„Este destul de periculos, multe cazuri sînt și incendii au fost”.

„Cumpărătorul trebuie să le verifice”.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îi atenţionează pe cei care își vor împodobi casa cu luminițe de sărbători.

„Pomul de crăciun trebuie montat pe un suport stabil în așa mod încît ramurile să nu atingă tavanul și pereții, în lipsa iluminatului electric în încăpere, activitățile în jurul pomului de crăciun trebuie să se desfășoare numai în timpul zilei. Se interzice utilizarea instalațiilor sau a decorațiunilor electrice cu defecțiuni sau improvizate, totodată se interzice amplasarea pomului de crăciun în apropierea unor surse de căldură”, a spus purtătorul de cuvînt, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu.

Persoanele care comercializează mărfuri ce nu corespund normelor de securitate riscă amenzi de pînă la 15 mii de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?