Transnistria stiri: 1394
Eurovision stiri: 502

Istoria unuia dintre cei mai buni sculptori ai momentului – Ion Zderciuc (VIDEO/FOTO)

21 ian. 2018,, 10:00   Societate
18004 0

Fără îndoială, Ion Zderciuc este unul dintre cei mai buni sculptori ai zilelor noastre, notează NOI.md.

Astfel, în cadrul proiectului „Moldovenii care scriu istoria”, vă invit să îl cunoașteți mai bine pe unul dintre cei mai talentați, dar și cei mai modești artiști plastici din țara noastră. Asta pentru că, pe cît de talentat, pe atît de discret este în tot ceea ce face.

S-a născut la 24 aprilie 1957 în satul Bereşti, Ungheni. A studiat la Colegiul Republican de Arte Plastice „I. Repin” (1972-1976) din Chişinău, apoi la Academia de Arte din Sankt Petersburg (1981-1987).

Sculptorul este bine cunoscut graţie participării la diverse expoziţii tematice sau de grup cu o varietate impunătoare de lucrări realizate în cele mai diverse tehnici, genuri, stiluri, materiale, dimensiuni şi forme.

A început să se expună încă din 1976, în cadrul expoziţiilor personale, dar şi de grup, acasă, dar şi în afară, iar din 2004 a participat activ la taberele de sculptură din Moldova şi de peste hotare.


Primele succese le-a obținut chiar la primele sale expoziții: „10 ani de creaţie” (Galeria de Arte „Constantin Brîncuşi”, Chişinău), „Vreme trece, vreme vine” (Ungheni), „Din negura de vremi” (Ambasada României în R. Moldova), „V. Alecsandri în plastica mică” (Biblioteca Naţională) ş.a.

Pentru activitatea sa fructuoasă, Ion Zderciuc s-a învrednicit de Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru sculptură, Marele Premiu „Eminescu”, Premiul de excelenţă al Ministerului Culturii al Republicii Moldova, dar și de titlul de cavaler al Ordinului Naţional „Pentru Merit” (România), în grad de comandor.

Dintre cele mai semnificative lucrări ale artistului pot fi menționate: „Sărutul”, „Îndrăgostiţii”, „Fericirea vieţii”, „Maternitate”, „Mihai Eminescu”, „Vasile Alecsandri”, „Vasile Lupu”, „Emil Loteanu”.

În creația sa, Ion Zderciuc îmbină clasicul cu modernul, ceea ce îl apropie de linia lui C. Brîncuşi. El reușește să „îmblînzească” marmura, Piatra, dar mai ales bronzul, prefăcîndu-le în opere de artă valoroase.

Alte reportaje din proiectul ”Moldovenii care scriu istoria” puteți găsi aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?