X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Informaţii noi privind accesul cetăţenilor R. Moldova pe teritoriul altor state

16 iul. 2020,, 22:00   Societate
38850 0

Ministerul de Externe a publicat un nou document care conține informațiile actualizate privind accesul cetățenilor din Republica Moldova pe teritoriul mai multor țări din Europa, și nu doar, în lista regăsindu-se și Japonia, SUA sau Canada.

România

Guvernul României a adoptat Hotărîrea privind prelungirea, pînă în data de 17 august 2020, a stării de alertă pe întreg teritoriul Romaniei.

Respectiv, sînt păstrate restricţiile aprobate anterior:

1. Se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini, inclusiv a cetățenilor Republicii Moldova, apatrizilor, definiţi potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu completările ulterioare, cu următoarele excepţii:


a) membri de familie ai cetăţenilor români;

b) membri de familie ai cetăţenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene, cu rezidenţă în România; c) persoane care posedă o viză de lungă şedere, un permis de şedere sau un document echivalent permisului de şedere eliberat de autorităţi ori un document echivalent acestora emis de autorităţile altor state, potrivit legislaţiei Uniunii Europene;

d) persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document echivalent, respectiv cadre medicale, cercetători în domeniul medical, cadre medicale pentru îngrijire geriatrică, precum şi transportatorii şi alte categorii de personal implicat în transportul de bunuri care asigură astfel de transporturi necesare;

e) personal diplomatic sau consular, personal al organizaţiilor internaţionale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;

f) persoane în tranzit, inclusiv cei repatriaţi ca urmare a acordării protecţiei consulare; g) pasageri care călătoresc din motive imperative;

h) persoane care au nevoie de protecţie internaţională sau din alte motive umanitare; i) străinii și apatrizii care călătoresc în scop de studii;

j) străinii și apatrizii, muncitorii înalt calificați, dacă angajarea acestora este necesară din punct de vedere economic, iar activitatea nu poate fi amînată sau desfășurată în străinătate;

k) străinii şi apatrizii, lucrători transfrontalieri, lucrători sezonieri din agricultură, personal navigant maritim şi fluvial;

l) membrii delegațiilor sportive internaționale care participă la competiții sportive organizate pe teritoriul României, în condițiile legii.

2. Sînt suspendate zborurilor efectuate de operatorii economici din aviaţie spre țările care nu fac obiectul exceptiei de la carantinare/izolare stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi aprobate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi din aceste ţări către România pentru toate aeroporturile din România.

3. Se menţine închiderea temporară, totală sau parţială, a punctelor de trecere a frontierei României cu Republica Moldova- Rădăuţi-Prut, judeţul Botoşani, şi Oancea, judeţul Galaţi.

Ucraina

Intrarea și aflarea pe teritoriul Ucrainei este permisă cetățenilor Republicii Moldova doar în cazul prezentării poliței de asigurare, care va servi drept garanție pentru achitarea cheltuielilor legate de tratarea coronavirusului COVID-19, cu amplasarea obligatorie în locuri determinate (la rude, prieteni, spații arendate) sau spații de observație (carantină) pe o perioadă de 14 zile, cu instalarea aplicației „Acțiune acasă” în telefonul mobil personal. Totodată, perioada de autoizolare a persoanelor străine, sosite în Ucraina dintr-un stat sau care sînt cetățeni ai statului cu o răspîndire semnificativă a COVID-19, este sistată în cazul prezentării rezultatului negativ al testării COVID-19 prin metoda PCR, efectuată după trecerea frontierei de stat a Ucrainei.

Tranzitarea teritoriului Ucrainei în ambele sensuri de către cetățenii Republicii Moldova, fără plasarea la autoizolare (observare) pentru o perioadă de 14 zile, poate fi realizată în baza prezentării unei dovezi a faptului că tranzitarea va fi efectuată pe parcursul a două zile (drept exemplu poate servi biletul de călătorie cu autocarul) și a poliței de asigurare pentru achitarea cheltuielilor legate de tratarea COVID-19.

În lista persoanelor care nu cad sub obligațiunea plasării în spațiile de observație sau autoizolare pentru o perioadă de 14 zile au fost incluși și conducătorii autocarelor de curse internaționale regulate de pasageri. Polița de asigurare pentru acoperirea costurilor asociate tratamentului COVID-19 sau observației urmează a fi emisă de o companie de asigurări înregistrată în Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina sau are un partener (companie de asigurări) în Ucraina. Valabilitatea poliței de asigurare urmează să acopere perioada de ședere în Ucraina.

Totodată, se atrage atenția asupra faptului că în urma calamităților naturale din regiunile de vest ale Ucrainei (Ivano-Frankovsk, Cernăuți, Lvov și Ternopol,) au fost distruse peste 150 km de drumuri auto și zeci de poduri. În context, se recomandă ocolirea acestor teritorii.

Austria

Republica Austria a anunțat sistarea curselor aeriene din/în Republica Moldova din data de 16.08.2020 ora 00.00 pînă în data de 31.07.2020. De asemena, din data de 08.07.2020 Republica Austria, din motivul răspîndirii globale a COVID-19, a extins avertismentele de călătorie pentru cetățenii austrieci pentru un șir de țări, inclusiv pentru Republica Moldova.

Cetățenii străini, inclusiv din Republica Moldova, pot intra în Austria cu condiția ca aceștia să aibă dreptul de a sta în Austria în baza:

1. unei vize de tip D eliberată de Austria sau

2. unui permis de ședere sau

3. a documentației necesare solicitării dreptului de ședere în conformitate cu Legea poliției pentru străini, Legea privind regimul străinilor sau Legea privind azilul din 2005.

Cetățenii din țările terțe, care intră în Austria și care se încadrează în categoriile mai sus menționate pot intra în Austria numai dacă dețin un certificat medical în limba germană sau engleză, nu mai vechi de 4 zile, care atestă faptul că testul biologic molecular pentru COVID-19 este negativ. În cazul în care certificatul medical nu poate fi prezentat, aceste persoane vor intra în izolare/carantină, într-o locație adecvată, pe o perioadă de 14 zile. Dacă persoana nu poate face dovada deținerii unei locații adecvate, accesul în Austria nu-i va fi permis.

Belgia Belgia menține restricțiile temporare impuse călătoriilor neesențiale din ţările terţe către Uniunea Europeană şi ţările asociate Schengen în vederea evitării răspîndirii contagierii cu COVOD-19. Prin urmare, nu este acceptată intrarea pe teritoriul Belgiei a cetățenilor, Republicii Moldova, deținători ai pașapoartelor biometrice.

Călătoriile din țările terţe pe teritoriul Belgiei sînt premise doar pentru următoarele categorii de persoane:

• rezidenții statelor membre UE, statelor asociate spațiului Schengen, Andorrei, Monaco, Vaticanului și San Marino;

• titularii unei vize de lungă ședere a unui stat UE sau unui stat asociat spațiului Schengen;

• lucrătorii transfrontalieri;

• profesioniștii în domeniul sănătății sau din serviciile de îngrijire a bătrînilor;

• transportatorii de mărfuri, inclusiv echipajele navelor și personalul aeronautic necesar pentru desfășurarea activităților de transport aerian;

• diplomații, personalul organizațiilor internaționale, militarii și membrii organizațiilor umanitare, pentru exercitarea atribuțiilor oficiale;

• studenții care dețin un permis de ședere sau viză de studii valabilă;

• muncitorii de înaltă calificare, munca cărora nu poate fi amînată sau realizată de la distanță;

• persoanele care călătoresc din motive de familie imperative, documentate corespunzător;

• muncitorii sezonieri din sectorul agricol (posesori ai unui contract de muncă);

• persoanele care participă la reuniunile organizațiilor internaționale;

• marinarii.

Bulgaria

În conformitate cu ordinul Ministerului Sănătății al Bulgariei din 15 iulie, intrarea în Bulgaria a cetățenilor statelor terțe, inclusiv ai Republicii Moldova, este interzisă pînă în data de 31 iulie 2020. Restricțiile sînt valabile și în privința tranzitării.

Cu titlu de excepție, autoritățile bulgare examinează solicitările de intrare și tranzitare a Bulgariei pentru persoanele aflate în situație umanitară dificilă.

Informația respectivă urmează a fi comunicată ambasadei la adresa de e-mail: sofia@mfa.gov.md pentru a fi transmisă spre examinare autorităților bulgare.

Cehia

Cetățenii moldoveni pot călători în Republica Cehă doar în cazul în care dețin:

• viză de lung sejur, permis de ședere temporar sau permanent,

• un contract de muncă perfectat după anularea stării de urgență (17 mai 2020).

De asemenea, la intrare este necesară prezentarea unui certificat privind testul COVID-19 negativ sau urmează să respecte regimul de autoizolare de 14 zile.

Călătoriile în scop turistic sau vizite de scurtă ședere pentru cetățenii moldoveni nu sînt posibile în acest moment.

Începînd cu data de 29.06.2020, Ministerul Industriei și Comerțului al R. Cehe a relansat activitatea Programului muncitorilor calificați, care oferă sprijin angajatorilor care operează în R.Cehă și doresc să angajeze lucrători străini calificați din Ucraina, Moldova, Belarus, Muntenegru, Serbia, Kazahstan, Mongolia, Filipine și India.

Informații detaliate, inclusiv excepțiile care se aplică pot fi accesate pe pagina web a Ministerului de Interne al Republicii Cehe: https://www.mvcr.cz/clanek/coronavirus-informace-mv.aspx.

Cipru

Începînd cu 29 iunie, curent aeroporturile sînt redeschise pentru zboruri către/dinspre 36 țări Australia, Austria, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Elveția, Japonia, Ungaria, Islanda, Letonia, Lituania, Lichtenstein, Luxemburg, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia, Coreea de Sud, Bulgaria, Belgia, Franța, Irlanda, Israel, Italia, Liban, Iordania, Olanda, Spania, Polonia, România, Serbia și Emiratele Unite.

Statele respective sînt grupate pe categorii:

• 22 țări din prima categorie (A), care nu necesită prezentarea la intrarea pe teritoriul cipriot al unui test negativ la COVID-19, acestea sînt: Australia, Austria, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Elveția, Japonia, Ungaria, Islanda, Letonia, Lituania, Lichtenstein, Luxemburg, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Coreea de Sud.

• 14 țări din a doua categorie (B), care necesită prezentarea unui test negativ la COVID-19, eliberat cu cel puțin 72 ore înaintea călătoriei, acestea sînt: Bulgaria, Belgia, Franța, Irlanda, Israel, Italia, Liban, Iordania, Olanda, Spania, Polonia, România, Serbia și Emiratele Unite.

• Călătoriile din țările care nu sînt prezentate în cele două categorii de mai sus, vor fi permise numai în circumstanțe excepționale și doar după primirea aprobării prealabile din partea Guvernului RC. Această prevedere este valabilă și în cazul călătoriilor de tranzit.

• Din toate celelalte țări nu vor fi permise decît zboruri de repatriere, pentru cetățeni ciprioți sau rezidenți blocați în afara granițelor.

• Toți pasagerii, indiferent de categoria țării (A sau B) au obligația de a completa formularul „Cyprus Flight Pass”, care poate fi accesat la link-ul: cyprusflightpass.gov.cy/ în termen de 24 de ore înainte de zbor.

Din motive de protecție a sănătății publice și pentru monitorizarea situației epidemiologice, la sosire pasagerii pot fi supuși, aleatoriu, unui test la COVID-19.

Pînă în prezent, nu a fost confirmat acceptul autorităților cipriote, privind accesul cetățenilor moldoveni pe teritoriul Republicii Cipru.

Croația

Restricțiile de călătorie în Croația sînt menținute în continuare pentru resortisanții țărilor terțe, cu excepția:

• profesioniștilor din domeniul medical,

• lucrătorilor transfrontalieri,

• transportatorilor de mărfuri,

• membrilor misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale,

• persoanelor aflate în tranzit și altor persoane care călătoresc în scop de urgență (cu prezentarea documentelor confirmative).

Totodată, sînt premise călătoriile în scopuri de afaceri, cu prezentarea actelor confirmative în acest sens, a adresei de domiciliu/a locației pe teritoriul Croației și a telefonului de contact, fie personal, fie a unei persoane din Croația. În cazul în care nu există dovezi pertinente pentru a intra pe teritoriul croat, persoanele vor solicita o autorizare specială de călătorie la adresa de email: uzg.covid@mup.hr.

Izolarea la domiciliu nu este o condiție obligatorie, însă, la intrarea în țară a cetățenilor străini, se eliberează un prospect informativ, cu instrucțiuni și recomandări de limitare a interacțiunii cu alte persoane și măsuri ce urmează a fi respectate pe perioada șederii în Croația.

Estonia Din data de 1 iunie curent, traversarea frontierei de stat a Estoniei este permisă cetățenilor RM care dețin permis de ședere, sau drept de ședere, inclusiv viză de muncă eliberată de către autoritățile estoniene, ori tranzitează către ţara de reşedinţă şi nu prezintă simptome de COVID-19.

Finlanda Nu este permis accesul cetățenilor din statele terțe ale spațiului UE/Schengen, pînă la 14 iulie 2020.

Franța În conformitate cu informațiile prezentate de Ministerul Europei și Afacerilor Externe al Republicii Franceze la 8 iulie 2020, restricțiile de călătorie și măsurile de control la frontieră sînt menținute pentru toți cetățenii străini care intră pe teritoriul Franței, cu excepția:

Germania

• cetățenilor UE/SEE/Elveția;

• cetățenilor cu permis de ședere francez sau viză de lungă durată;

• cetățenilor străini care tranzitează Franța spre țara de origine/reședință;

• persoanelor care efectuează transportarea mărfurilor sau personalul companiilor aeriene;

• studenților străini posesori ai unei vize de lungă ședere în Franța;

• personalului diplomatic sau consular acreditat în Republica Franceză și membrilor familiilor acestora.

Prin decretul nr. 2020-663 din 31 mai 2020 se stipulează faptul că pasagerii curselor aeriene trebuie să prezinte transportatorului aerian, înainte de îmbarcare, o declarație de onoare care să ateste că pasagerul nu prezintă simptome de infecție cu Covid-19.

Începînd cu 2 iulie sînt ridicate restricțiile de călătorie pentru 15 state care alcătuiesc așa-zisa „listă pozitivă”. Republica Moldova nu se regăsește în lista țărilor terțe recomandate de Consiliul UE. Acest lucru presupune că pentru cetățenii moldoveni rămîn valabile condițiile de călătorie de pînă acum.

Totuși, spectrul motivelor întmeiate care vor permite călătoriile din afara UE a fost extins în spiritul tendinței de relaxare. Astfel, din 2 iulie pot călători în Germania:

- persoane care dețin permis de ședere german;

- personal angajat în domenii vitale, precum sistemul medical, - îngijire socială / geriatrie;

- personal calificat indispensabil care este atestat drept extrem de important pentru economia RFG;

- transportatori de mărfuri;

- sezonineri în agricultură;

- marinari / navigatori;

- studenți, pentru care învățămîntul la distanță nu este acceptat de instituția de învățămînt;

- reîntregirea familiei sau vizite din motive familiale urgente;

- persoane care au nevoie de protecție internațională sau umanitară;

- personal diplomatic și militar;

- pasageri aflați în tranzit.

În cazul călătoriilor personalului calificat, se va prezenta, în mod obligatoriu, contractul de muncă și un certificat al angajatorului din care să rezulte că prezența fizică este importantă, iar prestația în muncă nu poate fi amînată sau executată la distanță. Certificatul va fi confirmat de Ambasada Germaniei din Chișinău.

În aceeași măsură vor fi acceptate călătoriile pentru sejur scurt, dar importante din punct de vedere profesional.

Studenții a căror prezență fizică este obligatorie vor prezenta un certificat al instituției de învățămînt în acest sens.

Grecia

Autoritățile elene au anunțat decizia de prelungire, pînă în data de 31 iulie 2010 a interdicțiilor temporare de intrare pe teritoriul Greciei a cetățenilor străini, din țările non-UE (Decizia nr. 2874 din 15.07.2020 publicată în Monitorul Oficial). Excepție de la prezenta Decizie vizează cetățenii, inclusiv a țărilor non-UE, care posedă permisul de ședere al unei țări membre UE sau din zona Schengen. Din lista statelor exceptate de la interdicțiile temporare de intrare pe teritoriul Greciei fac parte: Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Maroc, Noua Zeelanda, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Tailanda, Tunisia și Uruguay sub rezerva confirmării reciprocității. Totodată, potrivit autorităților elene, la un interval de două săptămîni, în baza observațiilor situației epidemiologice și în conformitate cu recomandările Uniunii Europene, lista țărilor non-UE, care vor putea călători în Republica Elenă va fi actualizată. Cetățenii vor fi obligați, cu cel puțin 24 ore înaintea efectuării călătoriei, să completeze un formular electronic de localizare al pasagerilor (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia autoritățile să poată asigura evidența călătorilor. Ulterior completării, persoanele vor primi un cod unic de confirmare a înregistrării, care va necesita a fi păstrat și, în momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, prezentat autorităților de frontieră (electronic sau pe suport de hîrtie). Formularul este disponibil în limba engleză la adresa https://travel.gov.gr/#/ Potrivit informației comunicate de autoritățile elene, în baza codului respectiv, cetățenii vor fi testați obligatoriu, iar după testare, pînă la aflarea rezultatului se vor autoizola la destinația pe care au declarat-o în formularul de localizare al pasagerilor. În funcție de rezultat, pozitiv - vor fi obligați să se afle 14 zile în autoizolare, negativ – fără carantină. Cetățenii Republicii Moldova care vor dori să călătorească în scop personal sau de afaceri în Republica Elenă și care nu dețin permis elen de ședere și contract de muncă elen, se vor adresa la oficiul consular al Ambasadei Greciei acreditată pentru Republica Moldova, cu solicitarea examinării dosarului. Potrivit autorităților elene, la un interval de două săptămîni, în baza observațiilor situației epidemiologice și în conformitate cu recomandările Uniunii Europene, lista țărilor non-UE care vor putea călători în Republica Elenă va fi actualizată.

Irlanda

Potrivit deciziei Guvernului irlandez, începînd cu 29 iunie curent. Irlanda a trecut la faza 3 a Foii de parcurs pentru redeschiderea afacerilor și a societății. Toate călătoriile neesențiale în străinătate (din și spre Irlanda) se recomandă, în continuare, să fie evitate.

Restricții de călătorie pe teritoriul Irlandei pe cale aeriană, terestră și pe cale feroviară nu sînt. Pentru toți cei care intră în Irlanda prin porturi și aeroporturi, cu excepții limitate se aplică obligativitatea de a se autoizola timp de 14 zile și de a completa un formular de localizare a pasagerilor (www.gov.ie/locatorform). Înainte de 20 iulie posibil va fi publicată “Lista Verde” de țări din care călătorilor nu li se va aplica condiția de carantină (14 zile). Lista va fi revizuită la fiecare două săptămîni, astfel unele țări ar putea fi adăugate sau eliminate în funcție de ratele de infecție.

Italia

Autoritățile italiene mențin restricțiide de intrare în Italia pentru cetățenii mai multor state, inclusiv pentru cei ai Republicii Moldova, pînă în data de 31 iulie 2020. Astfel, rămîn în vigoare reglementările prin care se interzice intrarea în Italia a persoanelor care în ultimile 14 zile s-au aflat, ori au tranzitat următoarele țări: Armenia, Bahrain, Bangladesh, Brazilia, Bosnia și Herțegovina, Chile, Kuweit, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Oman, Panama, Peru și Republica Dominicană.

Zborurile directe și indirecte către și dinspre aceste țări rămîn suspendate. Restricțiile sînt valabile și pentru transportul terestru. Cetățenii italieni, ai statelor Uniunii Europene, ai statelor Acordului Schengen, Marii Britanii, Andorrei, Monaco, San Marino și ai Statului Vatican, cu reședință/domiciliu în Italia, care au călătorit în statele vizate de restricții - pot intra în Italia după completarea unei declarații și doar cu respectarea obligatorie a carantinei de 14 zile.

Italia va permite în continuare în mod liber călătoriile către și dinspre: statele membre ale Uniunii Europene, statele din zona Schengen, Marea Britanie, Adorra, Monaco, San Marino și Vatican. Cei care vin din aceste țări nu trebuie să justifice motivele călătoriei și nu sînt supuși obligației de a se autoizola timp de 14 zile, la intrarea în Italia, cu excepția cazurilor în care călătoresc din state pentru care intrarea în Italia este temporar interzisă.

Letonia

În data de 15 iulie 2020, Guvernul Republicii Letonia a aprobat un set de măsuri pentru a preveni răspîndirea infecției de Covid-19. Astfel, începînd cu data de 16 iulie 2020 devine obligatorie completarea fișei epidemiologice la intrare în Letonia pentru cetățenii străini.

Intrarea cetățenilor statelor non-UE în Letonia, inclusiv ai Republicii Moldova, este interzisă, cu excepția:

• cetățenilor străini care tranzitează Letonia spre țara de origine/reședință;

• persoanelor care efectuează transportarea mărfurilor;

• cetățenilor străini, care intră în Letonia în scopul îndeplinirii obligațiilor comerciale, fapt, care urmează fi confirmat de către Agenția pentru Investiții și

Dezvoltare a Letoniei;

• personalului diplomatic sau consular și membrilor familiei acestora, care se deplasează în interes professional,

• precum și cetățenilor din următoarele state non-UE: Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Korea de Sud, Thailanda, Tunisia, Uruguay și China.

Lista statelor poate fi accesată pe pagina web a Centrului de Prevenire și Controlul Bolilor al Republicii Letonia: https://spkc.gov.lv/…/aktua…/valstu-saslimstibas-raditaji-a/

Mai multe informații privind măsurile de prevenire a răspîndirii infecției cu noul coronavirus în Republica Letonia (Regulamentului nr. 360 din 09.06.2020) pot fi accesate la următorul link: https://likumi.lv/ta/en/en/id/315304

Lituania

Lituania permite sosirea cetăţenilor şi rezidenţilor legali din ţările europene numai dacă incidenţa bolii COVID-19 nu depăşeşte 25 de cazuri la 100.000 de persoane în ţara lor de reşedinţă legală în ultimele 14 zile calendaristice.

În prezent, Republica Moldova nu este inclusă în această listă, prin urmare cetăţenilor moldoveni le este interzisă intrarea pe teritoriul Lituaniei.

Lista ţărilor care îndeplinesc criteriile respective de referinţă este actualizată în fiecare săptămînă, în ziua de luni şi poate fi accesată pe paginile web:

• http://sam.lrv.lt/lt/naujienos/i-lietuva-vis-dar-draudziama-atvykti-is-portugalijos-jungtines-karalystes-ir-svedijos

• http://koronastop.lrv.lt/en.

Malta

Începînd cu 1 iulie curent, Malta a deschis frontierele pentru 19 țări. Republica Moldova nu se regăseşte printre acestea.

Olanda

Începînd cu 1 iulie 2020, este ridicată interdicția de călătorie în Țările de Jos pentru rezidenții permanenți din următoarele țări: Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia și Uruguay.

Totodată, Regatul Țărilor de Jos interzice în continuare intrarea pe teritoriul său pentru scopuri neesențiale a cetățenilor din statele care nu sînt indicate în lista de mai sus. Interdicția vizează și cetățenii Republicii Moldova.

Restricțiile de călătorie nu se aplică următoarelor categorii de persoane:

• Cetățenii UE (inclusiv resortisanții britanici) și membrii familiilor lor;

• Cetățenii Norvegiei, Islandei, Elveției, Liechtensteinului, San Marino, Monaco, Vaticanului și Andorrei, precum și membrii familiilor lor;

•Cetățenii țărilor terțe care dețin un buletin de rezident sau un permis de ședere în conformitate cu Directiva UE 2003/109 / CE privind rezidenții pe termen lung;

• Cetățenii țărilor terțe al căror drept de ședere este derivat din alte directive ale UE sau din dreptul național al unui stat membru al UE;

• Posesorii unei vize de ședere de lungă durată, precum și cei cu autorizație de ședere temporară MVV (Machtiging tot Voorlopig Verblijf).

Sînt, de asemenea, exceptați de la restricția de călătorie resortisanții țărilor terțe care sînt lucrători-cheie sau fac dovada prezenței circumstanțelor excepționale:

• Specialiștii din domeniul ocrotirii sănătății

• Lucrătorii transfrontalieri

• Studenții

• Muncitorii migranți de înaltă calificare.

• Pasageri de tranzit care călătoresc într-o țară terță prin Țările de Jos

• În măsura în care este necesar, oamenii care lucrează în transportul de mărfuri și alți lucrători în transport. Este vorba despre persoane care lucrează pe nave de containere, transportatori în vrac (de exemplu, transportul de minereu sau cărbune), cisterne (de exemplu, care transportă combustibili și substanțe chimice), bărci de pescuit; persoanele care lucrează în sectorul energetic, adică pe platformele de petrol și gaze și la parcurile eoliene și pentru companiile off-shore care oferă servicii acestui sector, cît și echipajele de zbor

• Diplomații

• Membrii forțelor armate

• Personalul organizațiilor internaționale și umanitare

• Persoanele cu motive convingătoare pentru a-și vizita familia în cazuri excepționale. Astfel de cazuri ar fi vizita unui membru al familiei bolnav terminal și participarea la înmormîntarea unui membru al familiei (prin membrul familiei se subînțeleg membrii de familie de gradul I (partenerii și copiii) sau II (nepoții)

• Persoanele care necesită protecție internațională

• Persoane admise din motive umanitare

• Marinarii care dețin o carte de evidență a marinarului.

Intrarea cetăţenilor moldoveni în Republica Polonă este restricţionată.

Polonia

Excepţie fac următoarele categorii:

• Persoanele care sînt soți sau copii ai cetățenilor polonezi, ori cei rămași în îngrijirea lor;

• Străinii care dețin un card polonez;

• Șefii misiunilor diplomatice și membrii personalului diplomatic și consular al misiunii, persoane cu rang diplomatic și membri ai familiilor lor;

• Persoanele care au dreptul de ședere permanentă sau temporară pe teritoriul Republicii Polone;

• Persoanele care au dreptul de a lucra pe teritoriul Republicii Polone, posesori ai unui permis de muncă, unui certificat de înscriere în registru privind munca sezonieră sau ai unei declarații privind încredințarea muncii unui străin pe teritoriul Republicii Polone;

• Elevii şi studenţii străini, care își fac studiile în Polonia.

Potrivit deciziei autorităților poloneze începînd cu 13 iunie 2020, granițele țării sînt deschise pentru cetățenii Uniunii Europene. Aceștia pot intra în Polonia fără obstacole. La frontiere sînt realizate controale aleatorii. Nu se impune carantina obligatorie pentru cetățenii UE, la intrarea în țară.

Portugalia

Se menţin restricţiile de călătorie. Portugalia a suspendat toate zborurile din Portugalia în afara UE și din afara Uniunii Europene spre Portugalia. Limitările respective de circulație nu afectează dreptul de intrare pentru cei care dețin cetățenia portugheză, cetățenii străini deținători de permise de ședere și de vize de lungă ședere eliberate de autoritățile portugheze.

Pe teritoriul continental al Portugaliei, rămîne obligatorie izolarea doar a persoanelor diagnosticate cu Covid-19 și a celor aflate sub supraveghere activă.

Slovacia

Aeroportul din Bratislava funcționează din data de 15.06.2020. Este interzisă intrarea în Slovacia a străinilor, inclusiv din Republica Moldova, cu excepția celor care au domiciliul permanent, reședința temporară sau un alt tip de permis de ședere valabil în Slovacia.

Slovenia

Persoanele care provin dintr-o țară terță și nu au un permis de ședere temporar sau permanent în Slovenia li se permite intrarea în țară, cu condiția izolării la domiciliu timp de 14 zile. Cetățenilor străini fără reședință permanentă sau temporară în Slovenia care nu pot furniza o adresă în scop de carantină li se va refuza intrarea. Persoanelor care provin dintr-o țară terță și intenționează să lucreze în Republica Slovenia li se va impune izolarea la adresa indicată în certificatul eliberat de angajator. Excepții de la respectarea carantinei fac:

• Persoanele care participă la înmormîntarea unei rude apropiate și urmează să părăsească Slovenia în aceeași zi;

• Persoanele angajate în transportul de mărfuri către sau din Slovenia, sau în transportul de mărfuri aflat în tranzit;

• Deținătorii de pașapoarte diplomatice;

• Furnizorii de servicii esențiale care dețin un certificat eliberat de ministerul competent;

• Membrii serviciilor de protecție și asistență, servicii de sănătate, poliție, pompieri și persoane angajate în transporturi umanitarepentru Republica Slovenia;

• Persoanele care tranzitează teritoriul sloven pe parcursul unei singure zile.

Spania

Conform recomandărilor UE, Spania menține restricții temporare impuse călătoriilor neesențiale din ţările terţe către Uniunea Europeană şi ţările asociate Schengen.

Călătoriile din țările terţe pe teritoriul spaniol, începînd cu 04 iulie 2020 pînă la 31 iulie 2020, ora 24:00, sînt permise doar pentru următoarele categorii de persoane:

• rezidenții statelor membre UE, statelor asociate spațiului Schengen, Andorrei, Monaco, Vaticanului și San Marino;

• titularii unei vize de lungă ședere a unui stat UE sau unui stat asociat spațiului Schengen;

• lucrătorii transfrontalieri;

• profesioniștii în domeniul sanitar sau din serviciile de îngrijire a bătrînilor, care se îndreaptă la locul de exercitare a muncii;

• transportatorii de mărfuri, inclusiv echipajele navelor și personalul aeronautic necesar pentru desfășurarea activităților de transport aerian;

• străinii acreditați în Spania ca membri ai misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și organismelor internaționale, militare și de protecție civilă și membrii organizațiilor umanitare, pentru exercitarea atribuțiilor oficiale;

• studenții care își fac studiile într-un stat UE sau stat asociat spațiului Schengen și care dețin un permis de ședere sau viză de studii valabilă;

• muncitorii migrați de înaltă calificare, munca cărora nu poate fi amînată sau realizată de la distanță, inclusiv participanții la evenimente sportive de nivel înalt care au loc în Spania (în ambele cazuri aceste circumstanțe trebuie justificate documentar);

• persoanele care călătoresc din motive de familie imperative, documentate corespunzător;

• persoanele care pot dovedi cauze de forță majoră sau situații de necesitate;

• muncitorii sezonieri din sectorul agricol (posesori ai unui contract de muncă);

• rezidenții următoarelor țări: Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia, Uruguay și China.

Pentru rezidenții din Algeria, China și Maroc se va aplica principiul de reciprocitate.

Suedia

Ministerul Afacerilor Externe al Suediei recomandă abținerea de la călătoriile neesențiale către toate țările lumii pînă în data de 15 iulie 2020.

Ungaria

Autoritățile ungare au anunțat noi măsuri privind condițiile de intrare în Ungaria, valabile din data de 15 iulie 2020. Republica Moldova a fost inclusă pe ”lista statelor roșii” și, prin urmare, cetățenilor Republicii Moldova nu le este permisă intrarea în Ungaria.

Traficul de tranzit, transportul de mărfuri şi deplasările oficiale fac excepție de la aceste reguli. Totodată, în aceste cazuri autoritățile ungare pot efectua un control sanitar. La fel ca în perioada anterioară, derogarea de la regulile izolării la domiciliu poate fi obținută de la poliția ungară în cazuri ce necesită o apreciere specială. Această cerere poate fi depusă în limbile maghiară sau engleză, la următoarea adresă electronică: https://ugyintezes.police.hu/en/home

Guvernul ungar va reevalua lista țărilor în fiecare zi de miercuri, iar în caz de necesitate conținutul listelor poate fi modificat. Cetățenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situație dificilă, cu un caracter de urgență, pot apela la reprezentanții ambasadei la nr. de telefon: +36302838060.

Elveția Potrivit autorităților elvețiene, este refuzată intrarea pentru resortisanții străini (inclusiv cetățenii Republicii Moldova), cu excepția cazului în care aceștia sînt în posesia unei vize de tip D, a unui permis de ședere sau a unui alt document necesar dreptului de ședere pe teritoriul Elveției.

Elveţia a ridicat, din 15 iunie, restricțiile pentru statele UE/EFTA.

Islanda

Restricțiile de călătorie sînt menținute.

Norvegia

Nu este permis accesul cetățenilor din statele terțe ale spațiului UE/Schengen, pînă la 20 august 2020.

Marea Britanie

Marea Britanie nu a impus restricții de călătorie pentru cetățenii Republicii Moldova, inclusiv posesori ai actelor UE de identitate. Singura condiție care trebuie respectată începînd cu 8 iunie curent, este obligativitatea izolării la domiciliu timp de 14 zile.

Belarus

Începînd cu data de 16 iunie 2020, compania aeriană belarusă „Belavia“, a reluat cursele aeriene regulate de pasageri pe ruta Chișinău - Minsk. Zborurile sînt efectuate de două ori pe săptămînă, marți și vineri.

În același timp, Ministerul Sănătății a Republicii Belarus a modificat lista țărilor pentru care nu se aplică obligativitatea autoizolării la domiciliu. În această listă se regăsește și Republica Moldova.

Totodată, cetățenii moldoveni, care vin în Republica Belarus trebuie să dețină un certificat medical, în limba rusă sau engleză, care atestă rezultatul negativ la testul COVID-19, efectuat cu cel mult două zile înainte de la data trecerii frontierei.

Federația Rusă

Restricţiile de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse au fost prelungite pînă la data de 01.08.2020.

Conform Hotărîrii Guvernului Federaţiei Ruse, este Olanda interzisă intrarea cetățenilor străini sau a apatrizilor, pe teritoriul Rusiei, cu excepția următoarelor categorii:

• Membrii misiunilor diplomatice și consulare acreditați în Rusia și membrii familiilor acestora;

• Colaboratorii organizațiilor internaționale în Rusia și membrii familiilor acestora;

• Șoferii pe rute internaționale de transport;

• Membrii ai echipajelor de transport aerian, maritim și fluvial, feroviar internațional;

• Membrii delegațiilor oficiale, cu vize diplomatice, de serviciu și obișnuite, eliberate în legătură cu decesul rudelor apropiate, care au locuit pe teritoriul Rusiei;

•Persoanele care au soț, soție, părinți, copii, înfietori, sînt înfiate, tutelează sau sînt tutelați, de cetățeni ai Federației Ruse;

• Participanții și membrii familiilor lor care sînt în posesia documentelor confirmative al Programului «ПЕРЕСЕЛЕНИЕ»;

• Persoanele care efectuează lucrări de asamblare a echipamentelor tehnice de origine străină, altele decît cele rusești;

• Persoanele care se află în tranzit, în punctele de trecere a frontierei în aeroporturi;

• Persoanele care vin în Rusia în scop de tratament medical (cu prezentarea documentelor de rigoare emise în FR);

• Persoanele care intenționează să intre în Rusia, doar pentru o singură dată în perioada restrictivă, în scop de îngrijire medicală a soților, părinților, copiilor, înfietorilor, înfiaților, tutelaților sau tutelaților (cu prezentarea documentelor confirmative despre gardul de rudenie și starea de sănătate).

Nu există restricții pentru cetățenii moldoveni la părăsirea teritoriului Federației Ruse.

Turcia

Autoritățile turcești au anulat interdicțiile de intrare/ieșire de pe teritoriul Turciei, pentru cetățenii străini (excepție face hotarul terestru cu Iran).

Astfel, cetățenii Republicii Moldova pot intra în Turcia pe cale terestră, maritimă și aeriană.

Precizăm că zborurile dintre Republica Moldova și Republica Turcia, au fost reluate începînd cu data de 1 iulie.

Pasagerii aeronavelor sînt obligați să poarte mască de protecție în timpul aflării în aeronavă și pe aeroport. La intrare în Turcia toate persoanele vor fi supuse controlului medical.

Cei ce vor manifesta simptome vor fi supuși testului la COVID-19 (potrivit autorităților testul va fi efectuat fără plată).

Persoanele care vor fi testate pozitiv la COVID-19 nu vor fi returnate, acestea urmînd a fi tratate pe teritoriul Turciei. La intrare în Turcia, persoanele sînt obligate să îndeplinească un formular cu privire la locul aflării lor în țară.

Regulile de conduită pe aeroport și în avion, care urmează a fi respectate de către pasageri drept măsuri de precauție împotriva COVID-19 pot fi accesate pe pagina oficială a Direcției Generale a Aviației Civile din Republica Turcia, la următorul link: http://web.shgm.gov.tr/en/covid-19/6390-guidelines.

Albania

În cazul Albaniei, au fost scoase interdicțiile de intrare pentru cetățenii străini pe cale aeriană, inclusiv pentru cetățenii Republicii Moldova. De asemenea, a fost scoasă măsura de autoizolare odată cu intrarea în țară. în țară pentru străinii care vin în Albania cu scop turistic.

Bosnia şi Herţegovina

Bosnia și Herțegovina menține hotarele închise pentru cetățenii străini. Excepții sînt călătoriile în scop de afaceri, cu prezentarea testului la COVID-19, valabil nu mai mult de 48 de ore, inclusiv cu prezentarea documentelor, scrisorilor, confirmărilor care demonstrează stringenta necesitate de a călători în în acestă țară.

Macedonia de Nord

Guvernul Republicii Macedonia de Nord a decis, începînd cu 26 iunie 2020, eliminarea tuturor restricțiilor de intrare în țară pentru cetățenii străini, inclusiv ai Republicii Moldova. De asemenea, începînd cu 26 iunie 2020, cetățenii străini nu vor trebui să prezinte un test PCR la intrare în țară și nu vor fi obligați să stea în autoizolare.

Din 1 iulie au fost redeschise Aeroportul Internațional Skopje și Aeroportul Ohrid pentru transportul internațional de pasageri.

Muntenegru

Se mențin interdicțiile de intrare, cu excepția tranzitării teritoriului țării.

Serbia

Se mențin interdicțiile de intrare, cu excepția tranzitării teritoriului țării.

Canada

Starea de alertă pe teritoriul Canadei a fost extinsă pînă în data de 31 iulie 2020. Pentru cetățenii străini care sosesc din țările terțe este interzisă intrarea în Canada, excepție făcînd anumite categorii de persoane precum lucrătorii sezonieri, studenți internaționali, rudele apropiate, diplomați și alte categorii enumerate la acest link: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19/travel-restrictions-exemptions.html#exempt.

SUA

Deținătorii de vize valabile pot călători în Statele Unite, ținînd cont de anumite restricții: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/from-other-countries.html.

Cu excepția cetățenilor americani sau rezidenților permanenți (deținători de green card) nu este posibilă călătoria spre SUA (sau tranzitul) din statele membre ale zonei Schengen + Marea Britanie și Irlanda, sau dacă ați fost în aceste țări cu 2 săptămîni înainte de a zbura spre SUA.

Azerbaidjan

Intrarea/ieşirea în/din Azerbaidjan este interzisă pînă la 01.08.2020. Restricţiile nu se aplică transportului de mărfuri şi zborurilor speciale/charter.

China

În prezent, RPC interzice intrarea pe teritoriu său a cetățenilor Republicii Moldova, cu excepțiea reprezentanților Misiunilor Diplomatice.

Din 15.06.2020 au fost introduse noi cerinţe pentru membrii misiunilor diplomatice şi familiile acestora la intrarea în ţară:

1. Anterior deplasării în China, membrii Misiunii Diplomatice și familiile acestora trebuie să efectueze testul NAT (nucleic acid test) la agențiile autorizate din țară, certificatul cu rezultatul negativ NAT fiind necesar la momentul îmbarcării.

2.În momentul intrării pe teritoriul chinez, membrii Misiunii Diplomatice și familiile acestora sînt obligați să respecte regulamentele anti-epidemice impuse de către partea chineză: testul NAT la intrarea în China și 14 zile de carantină obligatorie din data sosirii la Beijing.

Republica Coreea

Călătoriile în Republica Coreea sînt posibile doar în baza unei vize obținute în prezent din partea unei misiuni diplomatice coreene.

Conform celor comunicate de reprezentanții autorităților coreene, solicitările de vize în prezent sînt examinate în cel puțin 14 zile iar dosarul necesită a conține o declarație/chestionar cu privire la starea de sănătate ale persoanei.

EAU

Comitetul de urgență și criză din Abu Dhabi a anunțat că intrarea în emiratul Abu Dhabi este permisă persoanelor care au primit rezultate negative pentru testul COVID-19 în ultimele 48 de ore. Rezultatul testului poate fi prezentat poliției la frontieră folosind aplicația Alhosn sau prin prezentarea unui mesaj de la spital sau orice centru de testare din Emiratele Arabe Unite care este afiliat la Programul Național de Screening.

Georgia Începînd cu 1 iulie 2020 se planifică primirea turiştilor străini. În prezent, regulile/criteriile concrete legate de sectorul respectiv sînt în proces de elaborare. Frontierele georgiene vor fi redeschise numai pentru anumite state în dependenţă de situaţia epidemiologică în acestea.

India

Nu este luată decizia privind reluarea zborurilor internaţionale şi redeschiderea hotarelor pentru cetăţeni străini. Situaţia actuală rămîne actualmente în vigoare (cu posibilitatea prelungirii restricţiilor în cauză).

Iran

În prezent nu există interdicţii legate de intrare a cetăţenilor străini pe teritoriul Iranului.

Israel

Autoritățile israeliene au anunțat relaxarea treptată a măsurilor pentru ieșirea din carantină începînd cu 4 mai 2020 și pînă la 1 august 2020. În perioada menționată rămîne în vigoare purtarea obligatorie a măștilor în locurile publice și la muncă, menținerea distanței sociale și altor măsuri de protecție individuală. Sînt interzise reuniunile în grupuri mai mari de 250 de persoane.

Interdicția de intrare a cetățenilor străini pe teritoriul Statului Israel se menține pînă în data 1 august 2020.

Ieșirea cetățenilor străini este permisă prin Aeroportul Ben-Gurion.

Japonia

Intrarea pe teritoriul Japoniei este restricționată pentru persoanele, care în ultimele 14 zile au vizitat Republica Moldova. Cetăţenii moldoveni, care se află în Japonia au dreptul de a părăsi teritoriul nipon prin aeroporturile internaţionale, totodată fiindu-le permis şi tranzitul prin Japonia dacă escala are loc în unul și același aeroport. În situaţia în care pentru tranzit este nevoie de transfer între două aeroporturi – solicitarea și obținerea permisiunii are loc în aeroport către reprezentații autorităților nipone.

În situație excepțională sau/și în cazul în care cetățeanul este infectat sau se consideră a fi infectat și în acel moment se află în unul din aeroporturile Japoniei, este posibil ca acesta să petreacă 14 zile de carantină într-o locație desemnată de către ofițerii de carantină din aeroport. Aceasta va avea loc cu notificarea expresă a misiunii de către Ministerul Afacerilor Externe al Japoniei sau/și alte autorități relevante.

Qatar

Statul Qatar nu a relaxat restricţiile de călătorie şi de intrare pe teritoriul său. Astfel, intrarea în ţară este interzisă oricărui străin, iar conform planului de deschidere treptată, aceasta va avea loc abia în luna august. Rămîne în vigoare posibilitatea de a tranzita Aeroportul Internaţional Hamad pentru cetăţenii Republici Moldova.

Turkmenistan

Se interzice trecerea frontierei la intrarea în Turkmenistan pentru cetățenii străini pînă în data de 22 iulie 2020.

Uzbekistan

Se interzice intrarea în Uzbekistan a cetățenilor străini. Altă decizie a autorităților uzbece, deocamdată, nu a fost anunțată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?