Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Conducerea Teatrului de Operă și Balet, îndemnată să pună în scenă Opera "Ștefan cel Mare"

21 aug. 2019,, 17:10   Societate
3299 0

Comunitatea oamenilor de creație din R.Moldova își exprimă îngrijorarea în legătură cu atitudinea conducerii Teatrului Național de Operă și Balet față de opera națională, asta în condițiile în care de șapte ani pe scena TNOB nu a fost montată nicio lucrare autohtonă.

Declarațiile au fost făcute astăzi de muzicologi și compozitori, în contextul lansării Operei ”Ștefan Cel Mare”, compusă de maestrul Gheorghe Mustea.

„ În toată lumea la clasici mai întîi se face premiera și după ceea editurile tipăresc aceste lucrări, dar la noi, ca la moldoveni, e invers, fiindcă în fruntea unor instituții culturale stau oameni care habar nu au ce e asta artă. Un exemplu este directorul Ion Grosu, care este de șapte ani în fruntea Teatrului și tot de atunci nicio lucrare națională nu a sunat în acest teatru. În repertoriu este opera Alexandru Lăpușneanu, însă după moartea Mariei Bieșu, gata, s-a terminat. Este opera Luceafărul de E.Doga. De ce el nu sună, fiindcă tot este național. Teatrul nostru se limitează doar la opera italiană: Verdi, Puccini, Mascagni”, a menționat compozitorul Gheorghe Mustea.

El și-a exprimat convingerea că Teatrul de Operă trebuie să reprezinte cartea de vizită a țării, să fie o emblemă a culturii naționale, lucru care în prezent nu se întîmplă.

„Cînd a primit libretul Operei Ștefan cel Mare, dl Ion Grosu a spus că nu are nevoi de libret. El n-are nevoie de istorie, de muzică!. E o problemă dureroasă pentru noi oamenii de artă și muzicienii. În toate țările se montează în primul rînd operele naționale”, a mai remarcat Gheorghe Mustea.


Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova a lansat un apel către conducerea Teatrulului de a monta Opera „Ștefan cel Mare”.

Muzicologii au remarcat că toate încercările de a colabora cu Teatrul de Operă și Balet și de a iniția proiecte comune în ultimii ani au eșuat.

„Din 2013 cel puțin nu a sunat nicio lucrare a unui compozitor din R.Moldova pe scena teatrului. Într-adevăr în fiecare țară pentru asta există teatrul național - să fie interpretați pe lîngă compozitorii cu renume mondial, și cei din țara de origine. Avem exemple și la vecini din România, Ucraina, Rusia”, au remarcat muzicologii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?