X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3989

Comisia de la Veneția, despre judecătorii constituționali din R. Moldova

10 dec. 2019,, 15:15   Societate
3673 0

Comisia de la Veneția a publicat răspunsul oferit președintelui Curții Constituționale, Vladimir Țurcan care a cerut Comisiei să se expună pe mai multe subiecte.

Comisia consideră că judecătorii constituționali sînt pasibili de urmărire penală în cazuri excepționale, dacă aceștia au deviat de la standardele legale și constituționale. Totodată, pentru infracțiuni ce nu țin de activitatea judecătorească, infracțiuni simple, judecătorii constituționali nu se pot bucura de imunitate funcțională, transmite Noi.md cu referire la Deschide.md.

Mai jos redăm concluziile principale ale Comisiei de la Veneția pe solicitarea lui Vladimir Țurcan. Amintim că în luna septembrie acesta a cerut Comisiei de la Veneția să se expună pe cîteva chestiuni - în special pe problema răspunderii penale a judecătorilor constituționali și imunității funcționale.

Judecătorii Curții Constituționale trebuie protejați numai de imunitatea funcțională ce nu acoperă infracțiunile obișnuite (de exemplu luarea de mită, accident rutier provocat de consumul de alcool). Judecătorii nu trebuie să poartă răspundere pentru greșelile judiciare care nu implică rea-credință și pentru diferențele de interpretare.

Cu toate acestea, pentru judecătorii Curții Constituționale care, spre deosebire de alți judecători, se confruntă cu întrebări constituționale fundamentale și subiecte sensibile din punct de vedere politic, eșecuri realizate în mod intenționat de judecători ai Curții Constituționale aflați în exercițiul funcțiunii, cu abuz deliberat pot provoca acțiuni disciplinare și ar trebui să implice penalizări, responsabilitate penală sau răspundere civilă în cazuri excepționale de deviere de la principiile și standardele legale și constituționale.

Deși infracțiunile obișnuite ar trebui soluționate de instanțele competente, doar Curtea Constituțională ar trebui să decidă cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor săi pentru exercitarea funcțiilor judiciare.

Imunitatea funcțională pentru deciziile Curții Constituționale se aplică și după expirarea mandatului de judecător constituțional.

În cazul în care un judecător al Curții Constituționale a comis o infracțiune, este de competența Curții Constituționale să decidă inițierea procedurii penale împotriva acelui judecător.

În ceea ce privește deciziile sau hotărîrile Curții Constituționale, acestea sînt finale și revizuirea acestora ar trebui să fie o excepție și să fie realizată tot de Curtea Constituțională. A pune această sarcină pe umerii oricărei alte autorități publice ar compromite independența Curții Constituționale. În acest caz ar fi necesară o procedură de reexaminare internă făcută de Curtea Constituțională, mai degrabă decît o procedură de revizuire de către alte autorități publice, cum ar fi Parlamentul sau Curtea Supremă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?