Cine, în opinia cetățenilor, stă în spatele furtului miliardului – sondaj (VIDEO)

Cine, în opinia cetățenilor, stă în spatele furtului miliardului – sondaj (VIDEO)

În spatele devalizării sistemului bancar din Moldova stau grupuri oligarhice, consideră cetățenii, potrivit unui sondaj de opinie realizat de IDIS „Viitorul”, notează NOI.md.

Astfel, 53 la sută dintre respondenți susțin că în primul rînd se fac vinovate grupările oligarhice, iar în al doilea rînd guvernele anterioare – 48%. Alții sînt de părere că în spatele acestei escrocherii de proporții ar sta actualul executiv. O mică parte dintre cei intervievați spun că de vină sînt partidele proeuropene aflate la guvernare – 9% sau partidele de opoziție – 7%.

Întrebați cum în opinia lor ar putea fi recuperați banii sustrași de la stat, majoritatea s-au pronunțat pentru confiscarea averilor celor implicați și condamnarea lor. Totodată, 50 la sută dintre respondenți s-au declarat împotriva deciziei autorităților cu privire la lichidarea celor trei bănci devalizate. Doar 15 la sută s-au pronunțat în favoarea acestei hotărîri.

Rugați să dea o apreciere proiectului de lege cu privire la amnistia fiscală propus de guvernare, inițiativă care a stîrnit controverse în societate încă din momentul lansării, 41% au declarat că susțin proiectul, în timp ce 36% s-au declarat împotrivă.

„E interesant lucrul acesta, se pare că în mintea oamenilor amnistia fiscală are o altă definiție decît în cea a experților. Ce-i drept, în spațiul public subiectul s-a discutat foarte puțin, dar asta ne arată că, dacă dai o denumire frumoasă, oamenii au o altă percepție”, a menționat economistul Veaceslav Ioniță.

Sondajul a fost realizat de IDIS „Viitorul” și „CBS AXXA” în perioada 18-27 ianuarie, pe un eșantion de 1110 persoane. Datele au fost colectate din 13 regiuni ale țării, iar marja de eroare este de ± 2,8 la sută.
 
 Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Întrebări - Răspunsuri

Întrebări arzătoare și răspunsuri la ele găsiți la noua noastră rubrică „Întrebări-Răspunsuri”


captcha

Sondaj Toate

load