X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Teodor Cîrnaț comentează cazul Domnica Manole

21 feb. 2018,, 14:10   Politică
5707 2

Hotărîrea Curții Constituționale în cazul Domnica Manole era în măsură să ducă la revizuirea deciziei de excludere a Domnicăi Manole din sistemul judecătoresc, consideră Teodor Cîrnaț, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

În cadrul unui interviu acordat portalului Noi.md, Cîrnaț a precizat că, odată ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Legea cu privire la verificarea de către SIS a judecătorilor, avizul SIS fiind la baza deciziei de demitere a magistratei, cauza Manole urma a fi rejudecată.

„La momentul cînd eu am votat pentru eliberarea Domnicăi Manole din sistemul judecătoresc, eu m-am bazat pe probele existente. Însă noi vedem că Curtea Constituțională a ajuns la concluzia că Legea din 2008 cu privire la verificarea candidaților la funcții publice, inclusiv a judecătorilor, este neconstituțională, ceea ce înseamnă că SIS, în opinia Curții, nu are de ce verifica judecătorii, fiindcă este încălcat principiul separării puterilor în stat. Atunci cînd noi am adoptat hotărîrea, legea respectivă era în vigoare, acum aceste prevederi sînt neconstituționale”, a comentat Cîrnaț.

Fostul membru al CSM a mai declarat că rămîne la discreția Curții Supreme de Justiție să decidă dacă Manole poate fi restabilită în sistem.

„După ce a avut cîștig de cauză la Curtea Constituțională, am spus că, prin intermediul acestei hotărîri, este bine să i se facă dreptate Domnicăi Manole, asta a fost poziția mea. Dar în ce măsură i se va face dreptate, rămîne la discreția sistemului judecătoresc, al judecătorilor, foștilor colegi ai Domnicăi Manole care sînt membri ai CSM. Să nu uităm că ea este judecată de colegii săi, cu care a lucrat cot la cot peste 20 de ani, nu de persoane străine”, a adăugat Cîrnaț.


Recent, Consiliul Superior al Magistraturii și-a menținut în vigoare decizia prin care a declarat-o pe Manole incompatibilă cu funcția de judecător. La rîndul său, fosta judecătoare a anunțat că va depune o plîngere le CEDO pe marginea acestei decizii, pe care o consideră abuzivă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?