X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Stepaniuc: Următorii ani sînt decisivi pentru relansarea vieții politice a Moldovei

22 ian. 2018,, 14:00   Politică
5900 0

Rebalansarea politică și găsirea unui consens național trebuie să fie principalul obiectiv al Moldovei în următorii ani, consideră fostul vicepremier Victor Stepaniuc, citat de NOI.md.

Potrivit lui, Republica Moldova, nici la nivel ideologic, nici economic, nici geopolitic nu este pregătită să facă un Joc mare, un joc regional sau unul pe plan european. În acest sens, se arată convins Stepaniuc, statul trebuie să se preocupe în special de modernizarea social-economică internă a țării.

„Pe termen scurt, probabil că următorii 2-3 ani vor fi decisivi pentru a rebalansa într-un fel viața politică în RM. Din păcate, noi ne aflăm pe extreme. Este necesar să se găsească la nivelul forțelor politice și intelectuale un anumit consens pe o durată de 10-15 ani asupra modului în care construim statul, prioritățile modernizării. Consensul trebuie să fie și unul politic și geopolitic, cu participarea largă a societății civile. Noi, în genere, ne ocupăm prea mult cu geopolitica, mesajul politicienilor în mare parte este construit pe geopolitică, dar mesajul de fapt al guvernanților trebuie să fie unul centrist, adică centrat pe interesele vitale ale cetățenilor… O necesitate stringentă este rebalansarea politică și căutarea unui consens național”, a declarat Victor Stepaniuc în cadrul unui interviu pentru tribuna.md.

Fostul vicepremier și-a exprimat speranța că, în urma alegerilor din 2018, la putere vor accede ”oameni echilibrați, raționali, inteligenți și patrioți”. Totodată, Victor Stepaniuc s-a pronunțat pentru o implicare mai activă a cetățenilor din diasporă în soluționarea problemelor țării.

„Ca să fii patriot, nu trebuie să faci declarații prea multe de dragoste. Să fii patriot înseamnă să muncești insistent și onest pentru țara ta, pentru poporul tău. Țara trebuie construită pentru următoarea generație și eu cred că în RM, cu toate probleme care sînt, potențial există. Sîntem un popor talentat. Mi-aș dori ca, în perspectiva următorilor 10-15 ani, diaspora să participe mai activ în viața politică și social-economică, să facă maximum posibil ca lucrurile să se schimbe în Moldova, să iubească această țară”, a conchis el.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?