X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Se pregătesc de anticipate? Un grup de deputați a sesizat Curtea Constituțională

16 oct. 2019,, 10:40   Politică
3707 1

Deputații Blocului ACUM Sergiu Litvinenco, Alexandru Slusari și Vasile Bolea au sesizat Curtea Constituțională, pentru a se expune asupra anulării sistemului mixt de vot și revenirea la sistemul proporțional.

Deputații au cerut magistraților să stabilească, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, care sistem de vot va fi aplicat. Nedumerirea a apărut, după ce fosta componență a Curții Constituționale a hotărît anterior că în cazul unor alegeri anticipate ar urma să se aplice sistemul electoral mixt.

De asemenea, deputatul Sergiu Litvinenco precizează că această sesizare nu presupune că partidele aflate la guvernare se pregătesc de alegeri parlamentare anticipate. Potrivit lui, acest lucru este necesar pentru asigurarea previzibilității procesului electoral.

"Atît cetățenii Republicii Moldova, cît și actorii politici, organele electorale, societatea în ansambu, trebuie să știe în baza căror reguli urmează a fi organizate alegerile anticipate, în cazul în care acestea vor avea loc", spune Litvinenco.

„Din punctul meu de vedere, nu încape îndoială că, în eventualitatea unor alegeri anticipate, urmează a fi aplicat sistemul electoral proporțional – singurul care este în corespundere cu standardele Comisiei de la Veneția, iar precedenta componență a Curții Constituționale – aia constituită din nașe și alți acoliți ai oligarhului fugar – a comis un abuz de drept (similar cu actele emise între 7 și 14 iunie a.c.) atunci cînd a stabilit că, indiferent de ce decide Parlamentul, în cadrul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate ar urma să se aplice sistemul electoral mixt”, a scris Litvinenco pe o rețea de socializare.


Amintim că, Parlamentul a anulat sistemul electoral mixt, în luna august curent, aprobînd revenirea la sistemul electoral proporțional pe liste de partid. Fostul sistem de vot mixt, a fost aplicat la alegerile parlamentare ordinare din 24 februarie curent, după ce la inițiativa PDM prezentul sistem de vot a fost modificat în cel mixt.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?