Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Sandu: Am vrea să îmbunătățim relațiile bilaterale cu Ucraina

12 iul. 2019,, 07:50   Politică
2943 2

Premierul Maia Sandu a discutat în cadrul întrevederii de la Kiev cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre securitatea regională și integrarea europeană ca scop comun al celor două țări.

Cei doi oficiali au mai discutat agenda bilaterală a Moldovei și Ucrainei, precum și eforturile de a construi instituții funcționale pentru cetățeni, transmite IPN.

„Susțin cu tărie integritatea teritorială a Ucrainei și aș vrea să-mi exprim cel mai profund respect pentru ucrainenii care și-au dat viața pentru a-și apăra țara, pentru a-i apăra suveranitatea și viitorul european”, a declarat Maia Sandu, în cadrul conferinţei de presă, care a avut loc după întrevedere.

În discursul său, șefa cabinetului de miniștri a menționat că Moldova percepe parteneriatul strategic cu Ucraina drept un pilon important al securității naționale. „Integrarea europeană și implementarea Acordului de Asociere sînt obiectivele pe care le împărtășim cu Ucraina. Acum cîteva săptămîni Moldova încă mai era condusă din umbră de un oligarh care a capturat instituțiile statului și a exploatat Moldova ca pe propria moșie”, a notat premierul.

Maia Sandu a declarat că Moldova vrea să îmbunătățească relațiile bilaterale cu Ucraina. „Ne dorim o colaborare mai strînsă cu Ucraina în sectorul economic și cel energetic. Vom încerca să stabilim un control al granițelor comun, permanent și sută la sută funcțional, pentru a pune capăt crimelor și traficului ilegal. Avem nevoie de un parteneriat puternic pentru a îmbunătăți situația ecologică a rîului Nistru. Sînt convinsă că putem găsi soluții favorabile pentru cetățenii noștri și agenda europeană comună”, a declarat șefa executivului.

Potrivit premierului, „cea mai gravă problemă a Moldovei sînt instituțiile nefuncționale, moștenire a fostei guvernări”. „O societate închisă nu doar că rămîne în urma progresului înregistrat de țările dezvoltate, dar poate deveni ușor opresivă și coruptă. Evoluția societăților moderne este bazată pe trei piloni importanți – instituții funcționale, tehnologii actuale și capitalul uman valorificat. Guvernul pe care îl construim acum trebuie să lucreze în interesul cetățenilor, să impună respect pentru drepturile omului și să creeze oportunități de creștere pentru oameni, nu implicarea în scheme de contrabandă, spălare de bani sau jefuirea întreprinderilor de stat”, a spus Maia Sandu.

Prim-ministrul a mai spus că poporul ucrainean a ținut piept mereu celor care au încercat să-l asuprească. „Moldova crede în aceleași valori. Sîntem liberi. Avem demnitate. Credem în oameni și în drepturile lor. Și vom face tot ce ne stă în puteri ca să le apărăm”, a conchis Maia Sandu.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a menţionat că o atenţie aparte a fost acordată perspectivelor cooperării comerciale. „Pe parcursul anului 2018, schimbul comercial între statele noastre a crescut cu 11% şi a constituit aproape un miliard de dolari. Cred că în timpul apropiat cu uşurinţă vom obţine acelaşi indicator, doar fără cuvîntul „aproape””, a declarat Volodimir Zelenski, citat într-un comunicat de presă al Preşedinţiei de la Kiev.

Părțile au discutat şi despre perspectivele de conectare a sistemelor energetice ale Ucrainei și Republicii Moldova cu sistemul energetic al Europei continentale. „Am asigurat partea moldovenească de siguranţa Ucrainei ca furnizor de energie electrică în țara sa”, a subliniat şeful statului ucrainean. Oficialul a mai spus că Ucraina va continua să acorde sprijin complex integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi să participe activ în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?