X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

R. Moldova este un stat neutru și nu va adera la niciun bloc politico-militar, declarație

23 sep. 2020,, 20:19   Politică
2370 2

Președintele Igor Dodon a declarat, în cadrul discursului rostit la Adunarea generală a ONU, că politica externă echilibrată are o importanță crucială pentru asigurarea unei dezvoltări durabile a Republicii Moldova, protejînd-o de fluctuațiile geopolitice contemporane.

”Moldova este o țară mică, avînd un popor pașnic. Evident, nici vorbă să ne propunem să luptăm împotriva cuiva. Vrem să muncim pentru a ne moderniza rapid țara și a menține relații reciproc avantajoase cu întreaga comunitate internațională. Fiind un stat neutru, nu ne vom angaja în sprijinul unui stat contra altuia. Nu admitem să ne alăturăm unor sancțiuni îndreptate împotriva partenerilor noștri”, a declarat Dodon.

Potrivit președintelui, în ultimii ani, politica externă a Moldovei a fost îndreptată spre păstrarea relațiilor de prietenie și a parteneriatelor internaționale, în mod special cu vecinii noștri direcți ‒ Romînia și Ucraina. Șeful statului a mai declarat că UE este pentru Republica Moldova un partener strategic.

”Da, Moldova este o țară europeană datorită istoriei și poziției geografice. Suntem o parte integrantă a regiunii Est-Europene. În același timp, Republica Moldova are și o interferență pronunțată cu spațiul eurasiatic. Prin semnarea în 2018 a Memorandumului de cooperare cu Uniunea Economică Eurasiatică, Republica Moldova a obținut statutul de observator în această organizație ‒ fapt care ne permite să urmărim îndeaproape evoluția și perspectivele acestei promițătoare organizații regionale. În ultimii ani am reușit să restabilim parteneriatul strategic cu Federația Rusă. Astfel, una dintre prioritățile noastre rezidă în dezvoltarea bunelor relații de colaborare politică și economică cu partenerii în cadrul zonelor de liber schimb ale Uniunii Europene și ale Comunității Statelor Independente”, a spus șeful statului.

Președintele moldovean a amintit că, potrivit Constituției, Republica Moldova este un stat neutru și, prin urmare, nu va adera la niciun bloc politico-militar, nici în Vest și nici în Est.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?