Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3989

Petru Lucinschi a relatat cum l-a făcut Ilan Șor acționar Unibank: „Am fost șocat de acest băiat”

23 sep. 2020,, 11:35   Politică
5236 3

Fostul președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, ar fi fost dus în eroare de către Ilan Șor să devină acționar al Unibank, iar ulterior, guvernarea în frunte cu Vlad Plahotniuc ar fi comandat dosar penal pe numele lui și al fiilor săi.

Despre aceasta a povestit chiar fostul șef al statului, în cadrul emisiunii Puterea a 4-a de la N4, scrie unimedia.info.

Fostul președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, a fost scos, recent, de sub urmărire penală în dosarul privind ”frauda bancară”. El a povestit cum a ajuns să fie acționar al Unibank și ce rol a avut Ilan Șor în toată această poveste: „Am fost șocat. De mic copil a intrat în familie, mă cunoșteam cu tatăl lui.

Acest băiat, nici nu știi cum să îl numești, Șor, în 2012, mi-a spus așa: procurăm o bancă, dar ne trebuie urgent să întocmim documentele, pentru că pierdem timp, pentru un an de zile ca să deveniți acționar. Noi avem prieteni care o să vă împrumute banii pentru a procura aceste acțiuni. N-am dat atenție atunci, pentru că noi judecăm astăzi din poziția zilei de astăzi. E clar că a fost o naivitate, aceasta este o lecție pentru mine, dar și pentru mulți alți oameni, ca să știe. În toate aceste chestii legate de finanțe trebuie să fii foarte prudent... dar am dat acordul. Trece un an de zile... iată noi ne unim cu altă bancă, încă s-a mai întins, s-au pornit toate lucrurile acestea, iar pe urmă a urmat ceea ce s-a întîmplat în țară”, a relatat Petru Lucinschi.

Fostul președinte al Republicii Moldova a explicat cum a ajuns numele său în raportul Kroll, dar și cine ar fi stat în spatele dosarelor inițiate pe numele său și al celor doi fii ai săi: „Noi nu demult am avut o decizie, că statul a fost capturat. Noi poate o să vorbim despre această decizie. În cazul acesta eu am fost o persoană foarte necesară, pentru că trebuiesc nume. Cine a comandat Kroll-ul? Guvernarea de atunci. Eu nu cred că ei nu au avut o înțelegere, ei mă evidențiază pe mine acolo, peste tot, ca unul dintre cei care au fraudat, a furat miliardul și așa mai departe, dar vreau să vă spun că toate lucrurile acestea au fost însoțite de un atac mediatic. Toate relele de pe această lume erau date pe spatele meu. Au fost insinuări nemaipomenite, nu poți găsi dreptate nicăieri. Eu atît am făcut, am dat acordul și am luat creditul acesta, acești bani pentru a procura aceste acțiuni. Nu am făcut eu nimic, a făcut totul Șor, brokeri și așa mai departe. Mai mult nu am avut nimic, în această bancă fizic nu am fost niciodată, nu am avut cont, nu am fost client, nu am luat niciun credit niciodată, nu am avut niciun dividend. După cinci ani de zile în care eu tot povesteam acest lucru se deschide dosar cu toate regulile, percheziții și așa mai departe. În cele din urmă, pe parcursul unui an de zile, Procuratura s-a clarificat. Nu am avut niciun folos, nu am adus niciun prejudiciu. În cele din urmă, banii acei care au fost pentru procurarea acestor acțiuni, ei sînt în banca aceasta care a fost închisă de către Guvern, așa că ei nu au dispărut nicăieri. În cazul meu eu nu am adus niciun prejudiciu. Cel mai interesant este că cel care mi-a împrumutat banii nu are niciun fel de pretenții. sînt lucruri foarte stranii. A fost o țintă a familiei noastre pentru că eu cu Plahotniuc nu am avut nicio întîlnire, așa la o ceremonie nu știu unde ne-am văzut, dar nu am avut nicio discuție niciodată. Chiril cu televiziunea care a pornit contra lui Plahotniuc, toate relațiile au pornit-o cu Sergiu în România, ne descurcăm cu toate aceste lucruri murdare”.


La mijlocul lunii septembrie fostul Președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, împreună cu alți 5 acționari ai Unibank, au fost scoși de sub urmărire penală în dosarul privind ”frauda bancară”.

Acum un an, cei șase acționari ai Unibank au fost puși sub învinuire, fiindu-le încriminată comiterea escrocheriei în proporții deosebit de mari și spălare de bani în interesul unui grup criminal organizat.

În urma studierii minuțioase a probatoriului, recent, Procuratura Anticorupție a ajuns la concluzia că faptele persoanelor respective nu întrunesc elementele infracțiunilor imputate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?