Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ostaf: Metodele statistice ne ajută să evaluăm impactul asupra votului

20 feb. 2019,, 18:50   Politică
2850 0

Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf, sugerează utilizarea, în cadrul proceselor electorale, a metodelor statistice pentru identificarea eventualelor fraude electorale.

Cinci metode statistice sînt utilizate pe larg în occident, dar și în spațiul estic, pentru a identifica anomaliile de vot, iar unele dintre ele pot fi aplicate și în Republica Moldova, a declarat Sergiu Ostaf la o conferință de presă la IPN.

Expertul explică că o anomalie de vot este un risc de fraudare, care se identifică și se investighează pentru a determina care sînt cauzele. O anomalie de vot este o deviere de la comportamentul corect. Exemplificînd anomalii care se înregistrează frecvent în cadrul scrutinelor, inclusiv în Republica Moldova, pentru care ar trebui aplicate metodele statistice de investigare, Sergiu Ostaf a menționat aducerea organizată a alegătorilor la secțiile de votare, coruperea alegătorilor și cumpărarea voturilor.

Sergiu Ostaf spune că despre prezența unor anomalii vorbesc și devierile semnificative la distribuția voturilor. Anomalie poate fi considerat, de exemplu, coincidența rezultatului votului pentru un anumit concurent electoral în mai multe secții de votare.

Potrivit directorului CREDO, metodele statistice aplicate în cazul analizei anomaliilor pot ajuta la identificarea, la nivel de regiune sau la nivel de anumite secții de voatre, a beneficiarilor acestor anomalii.

Dacă anumite anomalii, în anumite secții de votare, se repetă la mai multe scrutine care au loc unul după altul, acesta este un indice care trebuie investigat, pentru a afla de ce s-a întîmplat acest lucru. „Metodele statistice ne ajută să înțelegem fenomenele agregate și să evaluăm, să estimăm, impactul acestora asupra rezultatului final al votului”, a spus directorul CREDO.

Sergiu Ostaf spune că instituția pe care o conduce a pregătit o analiză de ansamblu a devierilor și anomaliilor înregistrate în cadrul alegerilor parlamentare din 2014, alegerile prezidențiale din 2016, iar după alegerile parlamentare din 24 februarie va fi făcută încă o analiză comparativă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?